Affiliation:
1. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Abstract
AMAÇ: Popülasyonumuzdaki farklı iskeletsel ortodontik paterne sahip hastalarda mandibular kondil, koronoid çıkıntı ve sigmoid çentik morfolojilerini inceleyerek, söz konusu anatomik yapılarda gözlenebilecek olası farklılıkları belirlemeyi ve ilişkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktayız.
GEREÇ VE YÖNTEMLER: Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde yürütülen retrospektif çalışmamız; Ortodonti Anabilim Dalı’na muayene-tedavi amacıyla başvurmuş sefalometrik radyografları alınmış hastaların görüntüleri sagittal olarak Sınıf 1, Sınıf 2, Sınıf 3, vertikal olarak horizontal, vertikal, normal şeklinde altı adet iskeletsel ortodontik paterne göre sınıflandırılmıştır. Her bir paternde 45 hastanın sefalometrik radyografisi mevcuttur. Kondil (flat,round,konveks,angled), Sigmoid çentik (round,sloping,wide) ve Koronoid çıkıntının sınıflaması (triangular,round,beak,flat) yapılarak elde edilen veriler IBM SPSS Statistics (Versiyon22.0) ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p
Reference15 articles.
1. 1. Arıncı K, Elhan A. Anatomi 1.Cilt Yeniden Gözden Geçirilmiş 2. Baskı. Güneş Kitabevi Ltd.Şti.1997. Ankara.
2. 2. Narayanan K, Nayak SR, Prashanthi N. Morphology of lingula, coronoid process and the mandibular notch in Indian dry mandibles. Folia Anatomica.2004;31:13-16.
3. 3. Yıldırım M. İnsan Anatomisi 1. Genel Anatomi Lokomotor Sistem. Nobel Tıp Kitabevi Ltd.Şti, 2006. İstanbul.
4. 4. Al-Saedi AI, Al-Taee, R, Al-Jasim NH, Al-Bakhakh B. A panoramic study of the morphology of mandibular condyle in a sample of population from Basrah city. Int J Morphol.2020;38:1707-12.
5. 5. Okeson JP. Management of temporomandibular disorders and occlusion. Eight ed. Elsevier Health Sciences. 2020.