Abstract
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız Mentha spicata (MS) türünün uçucu yağ ekstresinin kimyasal ve antioksidan kompozisyonunu, bu bitkiye ait ekstrenin antibakteriyel aktivitesini ve sıçan damak bölgesinde yara iyileşmesi üzerindeki etkinliğini değerlendirmektir.
Yöntem ve gereçler: MS ekstresinin antioksidan aktivitesi DPPH serbest radikal giderim, ABTS katyon radikal giderim ve CUPRAC yöntemleri ile tayin edildi. Ayrıca türün antiaging poptansiyeli elastaz ve kollajenaz enzim aktiviteleri ile belirlenerek uçucu yağ içeriği GC-MS/FID ile analiz edildi. Yara iyileşmesindeki etkinliğin değerlendirilmesi amacıyla da 8-10 haftalık, 56 adet Wistar albino türü erkek ratın damağında 4 mm çapında eksizyonal yara bölgesi oluşturuldu. Denekler; kontrol grubu (K), ve Mentha spicata (MS) grubu şeklinde 2 eşit gruba bölündü ve 3, 7, 14 ve 21.günlerde sakrifiye edildi. Yara bölgelerinden histopatolojik inceleme için doku örnekleri alındı. Histopatolojik olarak; vaskülarizasyon, polimorfonükleer lökosit (PMN) sayısı, kollajen dejenerasyonu, fibrozis, vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ve vimentin parametreleri değerlendirildi. Antimikrobiyal etkinliğin saptanmasında ise Streptococcus mitis (S. mitis) ve Aggregatibacter actinomycetemcomitans (Aa) bakterileri kullanıldı.
Bulgular: Antioksidan değerlendirmede; daha çok monoterpenlerden oluşan MS uçucu yağ ekstresi orta derecede aktif bulundu. Yara iyileşmesindeki istatistiksel analiz sonuçlarına göre ise; MS grubu, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, 14 ve 21.günlerde anlamlı olarak azalmış vaskülarizasyon, PMN, kollajen dejenerasyonu, fibrozis ve vimentin değerleri görülürken; aynı günlerde VEGF değerleri anlamlı olarak fazla bulundu. MS’nin S. mitis ve Aa bakterileri bir antibakteriyel etkisi tespit edilmedi.
Sonuç: Mentha spicata’nın ise ağız içi yara iyileşmesinde orta derecede etkili olduğu görüldü.
Anahtar kelimeler: Antibakteriyel, Antioksidan, Kloroben, Mentha Spicata, Yara İyileşmesi
Funder
Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
Reference40 articles.
1. 1. Dieni da Silveira Teixeira 1, Maria Antonia Zancanaro de Figueiredo, Karen Cherubini, Sílvia Dias de Oliveira FGS. The topical effect of chlorhexidine and povidone-iodine in the repair of oral wounds. A review. Balt Dent Maxillofac J. 2019;21(2):35–41.
2. 2. Kozlovsky A, Artzi Z, Hirshberg A, Israeli-Tobias C, Reich L. Effect of local antimicrobial agents on excisional palatal wound healing: A clinical and histomorphometric study in rats. J Clin Periodontol. 2007 Feb;34(2):164–71.
3. 3. Kovalik AC, Bisetto P, Pochapski MT, Campagnoli EB, Pilatti GL, Santos FA. Effects of an orabase formulation with ethanolic extract of malva sylvestris L. in oral wound healing in rats. J Med Food. 2014 May 1;17(5):618–24.
4. 4. Moghadam ET, Yazdanian M, Tahmasebi E, Tebyanian H, Ranjbar R, Yazdanian A, et al. Current herbal medicine as an alternative treatment in dentistry: In vitro, in vivo and clinical studies. Vol. 889, European Journal of Pharmacology. Elsevier B.V.; 2020.
5. 5. Verma Sheetal, Singh S.P. Current and Future Status of Herbal Medicines. Vet World. 2008 Nov;1(11):347–50.