Affiliation:
1. Gazi Üniversitesi, Diş hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi A.D
2. Gazi Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı bir diş hekimliği fakültesine başvuran hastalarda sistemik hastalık görülme yaygınlığını araştırmak, cinsiyet ve yaş grupları arasındaki farklılıkları belirlemek ve dental hastalarda medikal anamnezin önemini vurgulamaktır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza Eylül ile Aralık 2019 tarihleri arasında Diş hekimliği Fakültesi ilk muayene kliniğine başvuran 15 yaş ve üzeri, bilgisayar ortamında medikal anamnez bilgileri kayıtlı olan 10 282 hasta dahil edildi. Her hastanın yaş, cinsiyet ve sistemik hastalık durumları ile düzenli olarak kullandığı ilaçları kaydedildi. Elde edilen verilerin deskriptif analizi yapıldı ve sayı/yüzde olarak ifade edildi. Hastalıkların dağılımının yaş ve cinsiyete göre istatiksel farklılıkları Pearson ki-kare testi ve Fisher’ın tam olasılık testi kullanılarak analiz edildi.
Bulgular: Çalışmada 6015 (%58,50) kadın ve 4267 (%41,50) erkek toplam 10 282 hastanın anamnez kayıtları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilen hastaların %86,82’sinde herhangi bir sistemik hastalığı bulunmazken, en az bir sistemik hastalığı olan kişi sayısı 1355 (%13,18) idi. Sistemik hastalık görülme sıklığının cinsiyetler açısından istatiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlendi (p<0,05).
Sonuç: Çalışma sonuçlarımız dental tedavi amacıyla diş hekimliği fakültesine başvuran hastalarda en sık belirlenen sistemik problemlerin hipertansiyon ve diyabet olduğunu göstermiştir. Hipertansiyon, diyabet, astım ve guatr kadınlarda daha fazla tespit edilirken erkeklerde ise kronik obstruktif akciğer hastalığı, kardiyovasküler operasyonlar ve hiper/hipotroidi hastalıkları daha fazla gözlemlenmiştir.
Reference16 articles.
1. Ashraf N, Mehr MT. Prevalence of medically compromised conditions in patients requiring dental treatment. J Med Sci. 2016; 24(3): 145-8.
2. Hatipoğlu MG, Hatipoğlu H, Pekkan G. Bir üniversite hastanesi diş hekimliği birimine başvuran hastaların anamnez formlarının değerlendirilmesi. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012; 1(2): 54-8.
3. Ota A. Hikâye Alma ve Fiziki Muayene. In: Kansu E OA, Oktay A, Editor. Hikâye Alma. 1.baskı edt: Hacettepe Üniversitesi Yayınları; 1989. p. 1-43.
Altan G, Köse TE, Çene E, Özcan İ. Bir üniversite hastanesi diş hekimliği birimine başvuran hastaların anamnez kayıtlarının değerlendirilmesi. Türkiye Klinikleri J Dental Sci. 2017; 23(2): 69-74.
4. Fernández-Feijoo J, Garea-Gorís R, Fernández-Varela M, Tomás-Carmona I, Diniz-Freitas M, Limeres-Posse J. Prevalence of systemic diseases among patients requesting dental consultation in the public and private systems. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2012; 17(1): e89-93.
5. Oktay EA, Karaoglanoglu S, Aydın N, Duymuş ZY, Mersin TÖ, Hüseyin T. The distribution of systemic diseases according to age and gender in patients admitted to an oral and dental health care hospital. Ankara Med J. 2019; 19(1): 357‐65.
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献