Affiliation:
1. Bahçeşehir University Health Science
Abstract
Amaç: Bu çalışma vegan ve diğer tiplerde vejetaryen beslenen yetişkinlerin beden kütle indeksi, besin desteği kullanımı ve besin tüketim miktar ve sıklıklarını incelemek amacıyla planlanmıştır.
Yöntem: Bu kesitsel çalışma Ağustos-Kasım 2021 tarihleri arasında, 108 vejetaryen bireyde yürütülmüştür. Çalışmada online anket kullanılmıştır. Anketin birinci bölümü yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, cinsiyet gibi genel özellikler, ikinci bölümü ise vejetaryen/vegan beslenme tarzına ait sorular ve besin tüketim sıklık ve miktar sorularından oluşmaktadır. Katılımcılar vegan ve non-vegan (Lakto vejetaryen, Lakto-ovo vejetaryen, Semi vejetaryen, Pesko-pollo-vejetaryen) olarak değerlendirilmişlerdir.
Bulgular: Çalışmaya katılanların %86’sı kadın, %14’ü erkektir. Vejetaryen beslenen katılımcıların çoğunun kadın, bekâr, yüksek gelir ve eğitim düzeyinde olduğu görülmektedir (p0.05). Katılımcıların vitamin ve mineral açısından zenginleştirilmiş alternatif süt ürünlerini nadir tükettikleri, çoğunlukla günlük olarak sebze ve meyve tükettikleri, kurubaklagil ve kuru yemişleri ise tahıllardan daha sık tükettikleri bulunmuştur. Bireylerin her gün çay ve kahve tükettikleri tespit edilmiştir. Çalışmamızda vegan bireylerin bitkisel kıyma, tofu ve soya ürünleri tüketimlerinin non-veganlardan daha yüksek, yağlı tohumları ise non-veganlardan daha az tükettikleri saptanmıştır.
Sonuç ve öneriler: Kişileri bu tarz beslenmeye motive eden faktörlerden bağımsız olarak, yeni başlayacakları bu hayat düzeninde olası sağlık risklerinin önlenmesi adına iyi bir beslenme eğitimi almaları ve bir uzman takibi ile adaptasyon sürecinde olası makro ve mikro besin ögeleri yetersizliğinin önüne geçilmesi gerekmektedir.