ULUSLARARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE KÖYLÜ VE KIRSAL ALANDA ÇALIŞAN DİĞER KİŞİLERİN TOHUM HAKKI

Author:

ALBAL Eymir1

Affiliation:

1. ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ

Abstract

2018 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, BM Köylülerin ve Kırsalda Çalışan Diğer Kişilerin Hakları Bildirgesi'ni kabul etmiştir. Söz konusu bildirgede, köylü ve kırsal alanda çalışan diğer kişilerin var olan medeni, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel hakları teyit edilmiş ve grubun özel koşulları göz önüne alınarak kırsal alanda yaşanan yapısal sorunlar çerçevesinde bu haklar tanınmıştır. Ek olarak, üç yeni hak Bildirge çerçevesinde kabul edilmiştir. Bunlar; 15. maddede gıda hakkı ile birlikte düzenlenen gıda egemenliği hakkı, 17. maddede düzenlenen toprak (arazi) hakkı ve 19. maddede düzenlenen tohum hakkıdır. Bildirge’nin hazırlık çalışmaları tartışma sürecinde, çoğu devlet, fikri sınai mülkiyete ilişkin uluslararası düzenlemeler ile böyle bir hakkın çatışma doğurabileceğini işaret etmiştir. Konunun bir insan hakları belgesinde tartışılması yerine daha uygun değerlendirmelerde bulunabilecek WIPO ya da FAO gibi BM ihtisas organları bünyesinde tartışılmasının daha uygun olacağı ifade edilmiştir. Olası bir çatışmayı engellemek için Gıda ve Tarım için Bitki Genetik Kaynaklarına İlişkin Uluslararası Antlaşma’nın ilgili hükmünün doğrudan bildirgeye alınması teklif edilmiştir. Bununla birlikte, tohum hakkı, Bildirge’nin 19. maddesinde detaylı şekilde düzenlenmiş; köylüler ve kırsal alanlarda çalışan kişilerin, gıda ve tarım için bitki genetik kaynaklarıyla ilgili geleneksel bilginin korunması hakkı, gıda ve tarım için bitki genetik kaynaklarının kullanımından doğan faydaların paylaşımına hakkaniyete uygun katılım hakkı; gıda ve tarım için bitki genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımıyla ilgili konularda karar verme sürecine katılma hakkı; tarladan (hasattan) ayrılan tohumları üretme ve çoğaltma malzemelerini saklama, kullanma, mübadele etme ve satma haklarının olduğu kayıt altına alınmıştır. Bu çerçevede çalışmada öncelikle Köylülerin ve Kırsalda Çalışan Diğer Kişilerin Hakları Bildirgesi’nin hazırlık çalışmalarına değinilerek, Bildirge’ye yönelen temel eleştiriler tartışılacaktır. Ardından, tohum meselesi, uluslararası fikri mülkiyet hukuku çerçevesinde ele alınarak, ilgili düzenlemelerden bahsedilecektir. Bildirge’nin hazırlık çalışmalarında ileri sürülen temel itirazlar analiz edilerek, böyle bir hakkının uluslararası hukuktaki ilgili düzenlemeler bakımından değerlenirilmesi yapılacaktır. Sonuç bölümünde ise tohum hakkının kabulünün dünyadaki gıda sistemi ve köylü hakları bakımından ne ifade ettiği üzerinde durulacaktır.

Publisher

Akdeniz University

Reference44 articles.

1. Akar, Sevda. Küreselden Yerele Kamusal Mallar. Bursa: Dora, 2020.

2. Anaya, S James, Rodríguez-Piñero, Luis: “The UNDRIP’s Relationship to Existing International Law”, Ch.2 The Making of the UNDRIP, ed. Jesie Hohmann, Marc Weller, The UN Declaration on The Rights Of Indigenous Peoples – A Commentary, Erişim Tarihi: Ağustos 15, 2022, https://opil.ouplaw.com/view/10.1093/law/9780199673223.001.0001/law-9780199673223-chapter-3

3. Bass, Katie. “The Battle over Plant Genetic Resources: Interpreting the International Treaty for Plant Genetic Resources”, Chicago Journal of International Law, C.6, S.1, (2015):151-184.

4. Chang, Ha-Joon. Kicking Away the Ladder, Londra: Anthem Press, 2002.

5. Claeys, Priscilla,Edelman, Marc. “The United Nations Declaration on the rights of peasants and other people working in rural areas”, The Journal of Peasant Studies, C.47, S.1., (2020): 1-68.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3