Fen Sınıflarında Ölçme Değerlendirme Uygulamalarına ve Üst Bilişe Yönelik Algıların İncelenmesi: Bir Kanonik Korelasyon Analizi İncelemesi

Author:

BULDUR Serkan1ORCID,BAYGÜL Abdulkadir1ORCID

Affiliation:

1. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin Fen Bilimleri dersindeki sınıf-içi değerlendirme ortamı algıları ile üstbilişe yönelimli sınıf ortamı algıları arasındaki ilişkiyi kanonik korelasyon analizi ile belirlemektir. Nicel araştırma desenlerinden korelasyonel araştırma deseninin esas alındığı araştırmanın örneklemini 492 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada veriler “Algılanan Sınıf-içi Değerlendirme Ortamı Ölçeği” ve “Üstbilişe Yönelimli Sınıf Çevresi Ölçeği-Fen” aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde kanonik korelasyon analizinin esas alındığı araştırma sonucunda sınıf-içi değerlendirme ortamı alt boyutlarından öğrenmeye yönelimli değerlendirme ortamı algısı ile üstbilişe yönelimli sınıf ortamı algısı tüm alt boyutları arasında aynı yönlü kuvvetli ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Performansa yönelimli değerlendirme ortamı algısı ile üstbilişe yönelimli sınıf ortamı algısı alt boyutları arasında ise zıt yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı olmayan ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.

Publisher

Bogazici University Journal of Education, Bogazici University

Reference84 articles.

1. Açıkgöz, K. Ü. (2000). Etkili öğrenme ve öğretme. Kanyılmaz Matbaası.

2. Aktürk, A. O. (2010). Bilgisayar dersinde üstbiliş öğretim stratejilerinin etkisi. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Selçuk Üniversitesi.

3. Alemdar, A. (2009) Bilişüstü beceri eğitiminin fen bilgisi öğrencilerinin başarılarına, kavram kazanımlarına, kavramların sürekliliğine ve transferine etkisi. [Yayımlanmamış Doktora Tezi]. Marmara Üniversitesi.

4. Alkharusi, H. (2007). Effects of teachers’ assessment practices on ninth grade students’ perceptions of classroom assessment environment and achievement goal orientations in Muscat science classrooms in the sultanate of Oman. [Yayımlanmamış Doktora Tezi]. Kent University.

5. Alkharusi, H. (2009). Classroom assessment environment, self-efficacy, and mastery goal orientation: A causal model. INTI Journal, Special Issue on Teaching and Learning, 104–116.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3