ÖĞRETMENLERİN UZAKTAN EĞİTİMDE YAŞADIĞI SORUNLARIN SIRALAMA YARGILARI KANUNUYLA ÖLÇEKLENMESİ

Author:

YİĞİTER Mahmut Sami1,GELBAL Prof. Dr. Selahattin2

Affiliation:

1. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ

2. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Çin’de tespit edildikten sonra hızlı bir şekilde yayılan koronavirüs nedeniyle dünya çapında pandemi ilan edilmiştir. Virüsün neden olduğu ölüm sayılarını, hastalığın bulaş hızını azaltmak ve aşı veya tedavi çalışmalarına zaman kazanmak için pek çok ülkede yüz yüze eğitime ara verilerek eğitim süreci uzaktan eğitim ile yürütülmeye başlanmıştır. Önemli faydalarından olan öğretmen ve öğrencinin farklı mekânlarda bulunabilmesi özelliği, uzaktan eğitimi öne çıkarmıştır. Uzaktan eğitim, getirdiği önemli faydalarının yanında bazı sorunlara da yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı, uzaktan eğitimde öğretmenlerin yaşadığı sorunların önem sıralamasını belirlemektir. Bu kapsamda nicel araştırma türlerinden tarama araştırması yönteminden faydalanılmıştır. Uzaktan eğitimde öğretmenlerin yaşadığı sorunlar belirlenmiştir. Ardından sorunlar ile oluşturulan ölçek, çalışma grubunda yer alan ve aktif olarak uzaktan eğitim veren 906 öğretmene uygulanmıştır. Elde edilen veri, ölçekleme yaklaşımlarından sıralama yargıları ile ölçekleme yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenlerin yaşadığı en önemli iki sorun “öğrencilerin derse katılma isteksizliği” ve “internet erişimi sorunu” iken, daha az önemli görülen iki sorun ise “online ders yazılımı sorunları” ve “uzaktan eğitimde ders dokümanı yetersizliği”dir. Ayrıca “öğrencilerin derse katılım isteksizliği” sorunu ilkokul düzeyinde önemli bir sorun olarak görülmezken, ortaokul ve lise düzeyinde önemli bir sorun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Publisher

Bogazici University Journal of Education, Bogazici University

Reference51 articles.

1. Aktürk, H. (2020). Yeni Koronavirüs Hastalığı Pandemisi Döneminde Online Yaşam ve Psikolojik Etkileri. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü, Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı, Ankara.

2. Albayrak, S. & Gelbal, S. (2015). İkili karşılaştırmalar yargılarına ve sıralama yargılarına dayalı ölçekleme yaklaşımlarının karşılaştırılması. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 6(1), 126-141.

3. Al, U. & Madran, R. O. (2004). Web-based distance education systems: Required features and standards. Bilgi Dünyası, 5(2), 259-271.

4. Altıparmak, M., Kurt, İ. D. ve Kapıdere, M. (2011, Şubat). E-öğrenme ve uzaktan eğitimde açık kaynak kodlu öğrenme yönetim sistemleri. XI. Akademik Bilişim Kongresi’nde sunulan bildiri, Malatya.

5. Anıl, D. & Güler, N. (2006). İkili karşılaştırma yöntemi ile ölçekleme çalışmasına bir örnek. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 30-36.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3