Abstract
İnsanın bedensel ve ruhsal sağlığının nasıl korunabileceği üzerine düşünce üreten önemli İslam filozoflarından olan Ebu Bekir Râzî, ahlaka ilişkin yazdığı felsefi risalelerinde insanın psikolojik iyi oluş haliyle, ahlaki yetkinliği arasında yakın bir bağlantı olduğunu ifade eder. Bu makalede, Râzî’nin, insanın üzüntülerden kurtulmasına ve manevi olarak iyileşmesine ilişkin ahlaki düşünceleri, modern bireyin yaşamsal sıkıntılarıyla bağlantılı olarak ele alınmıştır. Modern bireyin içinde bulunduğu çağın hâkim paradigmasıyla şekillenen sorunsallarına Râzî’nin ahlakın iyileştirilmesine ilişkin düşünceleri doğrultusunda yaklaşmanın bireye sağlayacağı olası katkıları tartışmak makalenin temel amacını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın önemi, Râzî’nin maneviyat eksenli felsefi düşüncelerini, kutsala yabancılaşan, varoluşunun bir amaca hizmet ettiği düşüncesinden uzaklaşan ve mutluluğu maddi olanla özdeşleştiren modern bireyin varoluşsal açmazlarıyla ilişkili olarak çözümleme girişiminden kaynaklanmaktadır. Makalede, Aşkın Olan’ı felsefesinin merkezine koyan ve aklın yol göstericiliğiyle hareket eden Râzî’nin ahlakın iyileştirilmesine ilişkin düşüncelerinin, kendi çağdaşlarına olduğu gibi bugünün modern bireylerine de yaşam rehberliği yapabilecek değerli felsefi düşünceler olduğu sonucuna varılmıştır.
Subject
Social Sciences (miscellaneous),Philosophy,Religious studies
Reference39 articles.
1. Akyol, Aygün. “Ebû Bekir Râzî ve Felsefî Düşünce Sistemi”. Journal of Islamic Research 30/1 (2019), 42-57.
2. Akyüz, Turgut. Ebubekir Zekeriyya er-Râzi’nin Felsefi Görüşleri. İstanbul: Ravza Yayınları, 2017.
3. Aristoteles. Nikhomakhos’a Etik. çev. Zeki Özcan. Bursa: Sentez Yayıncılık, 2014.
4. Aurelius, Marcus. Kendime Düşünceler. çev. Y. Emre Ceren. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 3. Basım, 2018.
5. Balıkçı, Üsame. “İslamî Psikolojinin İmkânı, Gerekliliği ve Nasıllığı”. Eskiyeni Dergisi / 44 (2021), 409-431. https://doi.org/10.37697/eskiyeni.957836