Abbasilerin İran’daki Vasal Devlet Hükümdarlarına Verdikleri Payeler ve Siyasi Karşılıkları

Author:

KÖSE Nuri1,YILMAZ Metin2ORCID

Affiliation:

1. OMÜ

2. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ

Abstract

Abbâsîler döneminde öncelikle yarı bağımsız daha sonra bağımsız olarak ortaya çıkan devletlerle hilafet arasındaki ilişkilerin düzeyi zaman ve şartlara göre farklılıklar arz etmiştir. Abbâsî devletinin siyasi gücü ile orantılı olarak bu devlet başkanlarına değişik payeler verilmiştir. Bu araştırmada Horasan ve Mâverâunnehir bölgesinde kurulan siyasi anlamda oldukça önemli faaliyeteler yürüten vasal devlet hükümdarlarına verilen unvanların arka planı ortaya konmaya çalışılacaktır. Türk tarihi açısından da oldukça önemli olan ve bölge ile hilafet merkezi Bağdat arasında köprü vazifesi gören Tâhiriler, Sâffâriler ve Sâmânilerin siyasi, dinî, sosyal yapısının daha sağlıklı anlaşılması adına önemli tespitler ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu üç vasal devletin yıkılışı akabinde kurulan Türk imparatorluklarının siyasi ve bürokratik şekillenmelerindeki tarihsel sürecin bilinmeyen yönlerini keşfetme adına ele alınan konunun ehemmiyet arz ettiğini düşünüyoruz. Aslında bugün dahi farklı İslam coğrafyalarında statü tayini ve siyasi alanın tertibi açısından kullanılan payelerin tarihi anatomisinin keşfedilmeye çalışıldığı söylenebilir. Her şeyden önemlisi burada mevâlinin Arap iktidarı ile iletişim boyutunun köşe taşları keşfedilmeye çalışılmıştır.

Publisher

Cumhuriyet University

Subject

Social Sciences (miscellaneous),Philosophy,Religious studies

Reference42 articles.

1. 1. Azad, Abul Kalam. “Tâhird-Abbâsîd Relations (821-873)”, Journal of the Asiatic Society of Bangladesh. 57/1, (2012), 153-168. Barthold,V.V. Four Studies on The History of Central Asia. Trans. V.and T.Minorsky. Leiden: E.J.Brill,1956.

2. 2. Barthold, W. Turkestan down to the Mongol İnvasion. translated from original Russian and revised by the author with the assistence of H.A.R Gibb. London: Second Edition, 1928.

3. 3. Bâşâ, Hasan. el-Elkâbü’l-İslâmiyye fi’t-Târih ve’l-Vesâik ve’l-Âsar. Kahire: y.y.,1409/1989.

4. 4. Bates, Michael. “Khurasanî Revolutionaries and al-Mahdi’s Title”. Culture and Memory in Medieval İslam: Essays in Honour of

5. 5. Wildferd Madelung. ed. Farhad Daftary and Josef W.Meri. London and New York: I.B.Tauris in association with The İnstitute of İsmaili Studies, 2003.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3