Affiliation:
1. ISTANBUL 29 MAYIS UNIVERSITY
Abstract
Bu çalışmanın konusu William James’in inanma iradesi argümanıdır. Clifford’ın yetersiz delile dayanarak inanmayı yanlış saymasıyla dini inançların meşruiyeti ortadan kalkar. James argümanında Clifford’ı karşısına alarak dini inançları benimseme hakkını savunur. Cliffiord’ın katı tavrı karşısında James’in önerisi dini inançların bir savunusu olarak değerli bulunurken, dini çoğulculuğa veya çelişen hakikat iddialarına izin vermesi bakımından eleştirilir. Eldeki makalede mevcut değerlendirmelerden farklı olarak argüman pragmatizmle değil radikal deneyimcilikle birlikte yeniden ele alınacak, bu bağlamda kabul ettiği monist Tanrı tasavvuru ve mistik tecrübeye dayalı doğal din düşüncesi detaylandırılacaktır. Detayların belirginleşmesiyle James’in felsefi dizgesinde geleneksel dinleri dışarıda bırakan doğal bir din savunusu yaptığı ve insanlaştırılmış bir dinin inançlarını savunduğu ortaya çıkacaktır. Bu bakımdan argüman için çeşitlik bir sorun olmadığı gibi James kendi sistemi içerisinde tutarlıdır. Sonuçta inanç ahlakıyla ilgili meselede dini inançların epistemolojik değerine ilişkin tartışmalara dönülmediği sürece, doğal olmayan yani vahye dayalı müşahhas bir Tanrı’ya ve geleneksel dini inançlara inanmayı meşrulaştırma çabalarının indirgemelerle sonuçlandığı vurgulanacaktır.
Subject
Social Sciences (miscellaneous),Philosophy,Religious studies
Reference41 articles.
1. Acar, Rahim. Dini Çoğulculuk: İdealler ve Gerçekler. Ankara: Elis Yayınları, 2007.
2. Adler, Jonathan. Belief’s Own Ethics. Cambridge, MA: MIT Press., 2002.
3. Aikin, Scott. Evidentialism and the Will to Believe. London: Bloomsbury Academic, 2014.
4. Akdemir-Süleyman, Betül. “Saf Deneyim Dünyası: William James’in Radikal Deneyimciliği”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 60/60 (21 Haziran 2021), 77-102.
5. Akdemir-Süleyman, Betül. “William James’in Mistik Tecrübe Tahlili Fenomenolojik mi Yoksa Felsefe miydi?” Eskiyeni 43 (2021), 213-236.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献