Affiliation:
1. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, IĞDIR SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
2. HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Abstract
Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır. Obezite; gelişmiş veya gelişmekte olan devletlerin en önemli sağlık problemleri arasındadır. Obezite sorunu 2017 yılından beri aşırı kilolu ve obez olmanın neticesinde her yıl yaklaşık olarak 4 milyon insanın ölmesiyle salgın boyutuna ulaşmış durumdadır. Obezite ile gebelik aşamasından yaşamın son evresine kadar mücadele edilmesi gereken bir zorunluluktur. Bu nedenle bir model veya teorinin hemşirelik uygulamalarında rehber olarak kullanılması önemlidir. Hemşirelik uygulamalarında kullanılabilecek modellerden biri de Neuman Sistemler Modeli’dir. Bu modelin sağlık sistemi üzerindeki benzersiz odak noktası, çevresel stres etkenleri ve stres tepkisi ile ilgilidir. Bu model, hastayı, içsel, kişiler arası ve kişi dışı stresörlerle sürdürülebilir etkileşimler sistemi olarak tanıtır. Hemşirenin rolü, bireyin strese tepkisini etkileyen faktörlere odaklanmak ve hastayı ilgili risk faktörlerine karşı korumaktır. Hemşire; hasta, çevre ve sağlık arasındaki ilişkiyi oluşturur ve sürdürülebilir bir sistem kurar. Hemşirelik mesleğinde teorilerin klinik uygulamalarda kullanılmak üzere geliştirildiği unutulmamalıdır. Teoriler geliştirmek ve gözden geçirmek, kaliteli bakıma yeni yaklaşımlar açmaktadır. Bundan dolayı hemşireler Neuman Sistemler Model’ini kullanarak, obeziteli bireylerin hayatındaki stresörlerin bilinmesini ve hemşirelik süreci yönünden kapsamlı bir şekilde verilerin toplanmasını, aynı zamanda gereksinimlerin holistik açıdan değerlendirilmesini ve uygun hemşirelik tanılarının konulmasını sağlamaktır.
Reference24 articles.
1. 1. World Health Organization (WHO). (2021). “Obesity and overweight 2021”. Erişim adresi: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. (Erişim tarihi 09 Ağustos 2021).
2. 2. OECD/WHO. (2020). “Health at a glance:Asia/Pacific 2020:measuring progress towards universal health coverage”. OECD Publishing, Paris. https://doi.org/10.1787/26b007cd-en. (Erişim tarihi 09 Mart 2022).
3. 3. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2017). “Birinci Basamak Sağlık Kurumları İçin Obezite ve Diyabet Klinik Rehberi”. Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1070.
4. 4. Cai, Q, Chen, F, Wang, T, Luo, F, Liu, X. and Wu, Q. (2020). “Obesity and COVID-19 Severity in a Designated Hospital in Shenzhen, China”. Diabetes Care, 43 (7), 1392-1398.
5. 5. Yazıcı, S. ve Yıldırım, Z. (2012). “Sistem Modeli”. In: P. Velioğlu (Ed.). Hemşirelikte Kavram ve Kuramlar (395-422). 2. Baskı. İstanbul: Akademi Basın ve Yayıncılık.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献