Beyaz Önlüklü ve Gözlüklü: Karikatürlerde Hekim Stereotipleri

Author:

KAYA Elif1,KAYA Ramazan Rüçhan2ORCID

Affiliation:

1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

2. UŞAK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Hekimler tarihsel süreç içerisinde onlara atfedilmiş olan tıbbi güç sebebiyle saygın birer figür olagelmiştir. Son dönemlerde ise hekimlik çeşitli eleştirilere maruz kalmaktadır. Gerek hekimlik mesleğinin muteber niteliği, gerekse bu mesleğe yöneltilen eleştiriler çeşitli kalıp yargıların sonuçları olarak ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmada, sağlık ve hekim teması içeren karikatürlerde yer verilen hekim sterotiplerinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında, Google arama motoru üzerinde; “karikatürler ve sağlık”, “karikatür ve hekim”, “karikatürlerde hekimler”, “karikatürlerde doktorlar” gibi anahtar kelimeler aranarak bu karikatürler içerisinden, doğrudan hekimler ve sağlık ile ilgili olan (Türk çizerler tarafından çizilmiş) ilk 100 karikatür incelenmiştir. Tespit edilen karikatürler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma kapsamında karikatürlere yansıyan hekimlerin neredeyse tamamının erkek olduğu, orta yaşlı, ortalama/normal kiloda ve kel olarak tasvir edildikleri görülmüştür. Karikatürlerde hekimlerin genellikle sakin, beyaz önlük giyen ve gözlüklü kişiler olarak yansıtıldığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular kapsamında hekim stereotipinin mesleğin zorluklarını yansıtacak şekilde orta yaşlı, kel ve bunun yanı sıra bir düzen ve disiplin göstergesi olarak beyaz önlükle resmedildiği görülmektedir. Karikatürlerin çoğunda hekim-hasta iletişimindeki aksaklıkların konu edinilmesi, hekim ve hastaları arasındaki ilişkinin en problematik alanının iletişim sorunları olduğunu işaret etmektedir.

Publisher

Gumushane University

Subject

General Medicine

Reference37 articles.

1. 1. Yakıt, İ. (2010). “Tıp Felsefesi ve Etiği Üzerine”. İstanbul: Ötüken Neşriyat A.Ş.

2. 2. Nişanyan, S. (2004). “Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçe’nin Etimolojik Sözlüğü”. İstanbul: Adam Yayınları.

3. 3. Neufeldt, V. and Guralnik, D.B. (1988). “Webster's New World Dictionary of American English”. 3rd College Ed. New York: Webster's New World.

4. 4. Bayat, A.H. (2016). “Tıp Tarihi”. Erişim adresi: http://www.zeytinburnu.istanbul/Document/FileManager/tip-tarih-kitabi.pdf (Erişim tarihi: 06.07.2020).

5. 5. Turner, B.S. (2011). “Tıbbi Güç ve Toplumsal Bilgi”. Çev. Ü. Tatlıcan. Bursa: Sentez Yayıncılık.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3