Affiliation:
1. ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Araştırma, kavram haritası ile hazırlanan “Basınç Yaralanmaları” konusunda öğrencilerin kavram haritalarına yönelik görüşlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar döneminde bir Üniversitenin Hemşirelik Bölümü birinci sınıfında öğrenim gören ve “Hemşirelik Esasları” dersi kapsamında araştırmacıların beceri laboratuvar grubunda yer alan 25 öğrenci, örneklemini ise; araştırma kriterlerine uyan, çalışmanın yapılacağı tarihte laboratuvarda hazır bulunan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 10 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin kavram haritalarına yönelik görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmış, anlamsal olarak benzerliklerine göre birleştirilmiş ve bu görüşleri temsil edebilecek kod isimleri oluşturularak her bir kod altında birleştirilmiştir. Kodlar anlam bütünlüğüne göre gruplandırılmış ve bu kodları temsil edebilecek, tema isimleri oluşturulmuştur.
Araştırmada öğrenciler kavram haritalarını anlaşılır, derse merak uyandıran, akılda kalıcı ve eğlenceli bir yöntem olarak tanımlamışlardır. Bu tanımlamalar öğrenme sürecinin üç alanına göre kategorize edilmiş; ve öğrencilerin büyük çoğunluğu (n:8) kavram haritalarının öğrenme sürecine olumlu etkileri olduğunu belirtmişlerdir.
Araştırma sonucunda, öğrencilerin çoğunluğunun kavram haritalarını öğrenmeyi kolaylaştıran ve kalıcılık sağlayan, bütüncül yaklaşımı destekleyen eğlenceli bir yöntem olarak gördüğü söylenebilir.
Reference25 articles.
1. 1. Senemoğlu, N. (2018). “Gelişim, Öğrenme ve Öğretim Kuramdan Uygulamaya”. Ankara: Anı Yayıncılık.
2. 2. Collier, A.D. (2018). Characteristics of an effective nursing clinical instructor: the state of the science. J Clin. Nurs, 27(1-2), 363-374.
3. 3. Dönmez, S., ve Weller, B.K. (2019). Hemşirelik son sınıf öğrencilerinin aldıkları eğitime ilişkin görüşlerinin incelenmesi. ACU Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(1), 42-48.
4. 4. Kaya, E., Karatana, Ö., ve Öztürk Yıldırım, T. (2023). The relationship between the online learning process, 21st century skills and work readiness in senior nursing students. Nurse Education in Practice, 73, 103801.
5. 5. Novak, J.D. (2011). “A Theory Of Educatıon: Meanıngful Learnıng Underlıes The Constructıve Integratıon Of Thınkıng, Feelıng, And Actıng Leadıng To Empowerment For Commıtment And Responsıbılıty”. Meaningful Learning Review, 1 (2), 1-14.