Affiliation:
1. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma romatoid artritte yorgunluk ve sosyal desteğin fonksiyonel kapasite üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, bir üniversite hastanesinin romatoloji polikliniğinde ayaktan tedavi gören ve romatoid artrit (RA) tanılı 139 hasta oluşturmuştur. Veriler “Hasta Bilgi Formu”, “Bristol Romatoid Artrit Yorgunluğu Çok Boyutlu Anketi”, “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”, “Stanford Sağlık Değerlendirme Anketi” ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizi IBM SPSS for Windows Version 21.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre RA hastalarının fonksiyonel kapasitelerinin en önemli yordayıcısının yorgunluk olduğu, sabah sertliği olan hastaların günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirirken zorlandıkları, hastaların yarısının iş kaybı yaşadığı aynı zamanda hastalık aktivite skoru yüksek olan bu hastaların sosyal desteği daha düşük algıladıkları belirlenmiştir. Hemşirelerin, hastaların fonksiyonel kapasiteleri ve yorgunluklarının yönetimindeki rollerini bilerek, tedavi sürecine diğer sağlık ekibi üyeleri ile birlikte dahil olması ve hastaların rahatlatılması önemlidir. Hastaların uygun eğitim programları, derneklere katılım, sosyal ortamlar gibi aktivitelere dahil edilmelerinin anksiyete ve depresyon düzeylerini azaltacağı, sosyal destek ağının oluşturulmasının kronik hastalıklarıyla etkin baş etmelerini sağlayacağı düşünülmektedir.
Reference39 articles.
1. 1. Almutairi, K, Nossent J, Preen D, Keen H. and Inderjeeth, C. (2021). “The Global Prevalence of Rheumatoid Arthritis: A Meta-Analysis Based on A Systematic Review”. Rheumatol International, 41 (5), 863-877.
2. 2. Gök Metin, Z. and Özdemir, L. (2016). “The Effects of Aromatherapy Massage and Reflexology on Pain and Fatigue in Patients with Rheumatoid Arthritis: A Randomized Controlled Trial”. Pain Management Nursing, 17 (2), 140-149.
3. 3. Günaydın, R, Karatepe, A.G, Demirhan, A, Koç, A. ve Kaya, T. (2009). “Romatoid Artritli Hastalarda Yorgunluğun Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi”. Turkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences, 29 (4), 911-916.
4. 4. Mollaoğlu, M. (2012). “Kronik Hastalıklarda Uyum Süreci”. In: Z. Durna, (Ed.). Kronik Hastalıklar ve Bakım (51-63). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.
5. 5. Rosa-Gonçalves, D, Bernardes, M. and Costa, L. (2018). “Quality of Life and Functional Capacity in Patients with Rheumatoid Arthritis-Cross-sectional Study”. Reumatologia Clinica, 14 (6), 360-366.