Affiliation:
1. BAYBURT ÜNİVERSİTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU
Abstract
Üniversite öğrencilerinin kan bağışı tutumları ile vicdan algılarının spor ve farklı değişkenlere göre incelenmesinin amaçlandığı bu çalışma da genel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ile birlikte “Kan Bağışı Tutum Ölçeği” ve “Vicdan Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler SPSS 26.0 Windows paket programı ile analiz edilmiştir. Bağımsız değişkenin kategori sayısına bağlı olarak ikili gruplarda bağımsız örneklem t-Testi, çoklu gruplarda ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile Posthoc testlerinden Lsd testi kullanılmıştır. Analiz sonuçları ,05 anlamlılık düzeyine göre yorumlanmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin yaşlarının, aile gelir düzeylerinin, öğrenim gördükleri bölümlerinin, sınıf düzeylerinin, spor yapma durumlarının ve haftalık spor yapma sürelerinin Kan bağışı tutumları üzerinde etkili bir değişken olduğu; cinsiyetin, yapmış oldukları spor türünün ve spor yaşlarının etkili değişkenler olmadığı; vicdan algı durumlarını yaşlarının, öğrenim gördükleri bölümlerinin, sınıf düzeylerinin, spor yapma durumlarının, haftalık spor yapma sürelerinin ve spor yaşlarının etkilediği; cinsiyetin, aile gelir düzeylerinin ve yapmış oldukları spor türünün etkilemediği görülmüştür. Sonuç olarak sporun hem kan bağışı tutum durumuna hem de vicdan algı durumuna etken bir değişken olduğu tespit edilmiştir.
Reference39 articles.
1. 1. Tingaz, E. O. (2020). “Sportı̇f Performansı Artırmada Yenı̇ Bı̇r Yaklaşım”. In: Z. F. Dinç (Ed.). Bı̇lı̇nçlı̇ Farkındalık (Mindfulness) Sporda Psiko-Sosyal Alanlar (39-46). Ankara: Akademisyen Kitabevi.
2. 2. Türker, Ü. (2020). “Olimpik Okçuluk ve Gelişim Psikolojisi Açısından İncelenmesi”. Anatolia Sport Research, 1 (1), 5-24. http://dx.doi.org/10.29228/anatoliasr.2
3. 3. Toksöz, İ. (2008). “Eurofit Testleri ile Fiziksel Kondisyonların İncelenmesi”. Edirne, Trakya Üniversitesi. Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi, 5-13.
4. 4. Coalter, F. (2007). “A wider Social Role for Sport: Who's Keeping the Score?”. London: Routledge.
5. 5. Voigt, D. (1998). "Spor Sosyolojisi (Çev. A. Atalay)." İstanbul: Alkım Yayın Evi.