Spor ve Farklı Değişkenlere Göre Üniversite Öğrencilerinin Kan Bağışı ile Vicdan Algılarının İncelenmesi

Author:

Tatlısu Bülent1ORCID

Affiliation:

1. BAYBURT ÜNİVERSİTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU

Abstract

Üniversite öğrencilerinin kan bağışı tutumları ile vicdan algılarının spor ve farklı değişkenlere göre incelenmesinin amaçlandığı bu çalışma da genel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ile birlikte “Kan Bağışı Tutum Ölçeği” ve “Vicdan Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler SPSS 26.0 Windows paket programı ile analiz edilmiştir. Bağımsız değişkenin kategori sayısına bağlı olarak ikili gruplarda bağımsız örneklem t-Testi, çoklu gruplarda ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile Posthoc testlerinden Lsd testi kullanılmıştır. Analiz sonuçları ,05 anlamlılık düzeyine göre yorumlanmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin yaşlarının, aile gelir düzeylerinin, öğrenim gördükleri bölümlerinin, sınıf düzeylerinin, spor yapma durumlarının ve haftalık spor yapma sürelerinin Kan bağışı tutumları üzerinde etkili bir değişken olduğu; cinsiyetin, yapmış oldukları spor türünün ve spor yaşlarının etkili değişkenler olmadığı; vicdan algı durumlarını yaşlarının, öğrenim gördükleri bölümlerinin, sınıf düzeylerinin, spor yapma durumlarının, haftalık spor yapma sürelerinin ve spor yaşlarının etkilediği; cinsiyetin, aile gelir düzeylerinin ve yapmış oldukları spor türünün etkilemediği görülmüştür. Sonuç olarak sporun hem kan bağışı tutum durumuna hem de vicdan algı durumuna etken bir değişken olduğu tespit edilmiştir.

Publisher

Gumushane University

Reference39 articles.

1. 1. Tingaz, E. O. (2020). “Sportı̇f Performansı Artırmada Yenı̇ Bı̇r Yaklaşım”. In: Z. F. Dinç (Ed.). Bı̇lı̇nçlı̇ Farkındalık (Mindfulness) Sporda Psiko-Sosyal Alanlar (39-46). Ankara: Akademisyen Kitabevi.

2. 2. Türker, Ü. (2020). “Olimpik Okçuluk ve Gelişim Psikolojisi Açısından İncelenmesi”. Anatolia Sport Research, 1 (1), 5-24. http://dx.doi.org/10.29228/anatoliasr.2

3. 3. Toksöz, İ. (2008). “Eurofit Testleri ile Fiziksel Kondisyonların İncelenmesi”. Edirne, Trakya Üniversitesi. Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi, 5-13.

4. 4. Coalter, F. (2007). “A wider Social Role for Sport: Who's Keeping the Score?”. London: Routledge.

5. 5. Voigt, D. (1998). "Spor Sosyolojisi (Çev. A. Atalay)." İstanbul: Alkım Yayın Evi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3