Field Workers' Perspective on Migration Policy Regarding the Future of Syrians in Turkey: A Qualitative Study

Author:

MENGÜ Enver1ORCID,YAMAN Ömer Miraç2ORCID

Affiliation:

1. İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ

2. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA

Abstract

Suriye’den Türkiye’ye yönelik kitlesel göç hareketinin ilk 10 yılı geride kaldı ve ikinci 10 yıllık süreç ciddi belirsizliklerle ilerlemektedir. Bu süreçte Suriye’nin durumu ve Türkiye’deki Suriyelilerin geleceği, gerek siyasetin gerekse de kamuoyunun gündemine dönemsel olarak yön vermektedir. Yaşanan göç sürecinde sivil toplum kuruluşlarının saha çalışanları ise Suriyeli göçmen grubun ihtiyaçlarını ve kültürlerini yakinen tanımış olmaları nedeniyle kritik özneler halini almışlardır. Bu noktada saha çalışanlarındaki söz konusu deneyim birikiminin bir yandan Türkiye’nin bugüne kadar yürütmekte olduğu göç politikasına ışık tutacağı, diğer yandan da bugünden sonra yürüteceği göç politikasına katkı sunacağı düşünülmektedir. Bu sebeple de bu araştırma, Suriyelilerin Türkiye’deki geleceklerine ilişkin güncel tartışmanın doğrudan Suriyelilerle çalışan saha çalışanlarındaki yerini ve görünümünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Saha çalışanlarının öznel deneyimlerini ve özgün önerilerini sunmalarına imkân tanıyacağı düşüncesiyle nitel yöntemin tercih edildiği bu araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan derinlemesine mülakatlar, geride kalan 10 yıllık süreçte Suriyelilere yönelik çalışan sivil toplum kuruluşlarına bağlı 22 saha çalışanıyla yapılmıştır. Her birinin farklı bir kurumda olması tercih edilen saha çalışanlarından elde edilen verilerin analizi için MAXQDA programı kullanılmıştır. Buna göre de 23 alt tema üzerinden organize edilen nitel bulgular; göç politikasında belirsizlik, geri dönüş politikası, sosyal uyum politikası ve göç politikasına öneriler şeklinde 4 tema altında kategorize edilmiştir. Sonuç olarak ise saha çalışanlarının, aktarımlarıyla birçok noktada birbirinden ayrıştığı, ancak bir araya gelerek bir bütün oluşturdukları ortaya konulmuştur.

Publisher

Gumushane University

Subject

General Medicine

Reference27 articles.

1. 1. Erdoğan, M. M. (2018). “Türkiye’deki Suriyeliler: Toplumsal Kabul ve Uyum”. 2. baskı. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

2. 2. Sezer, R. (2020). “Mülteci: Bir Aktivistin Mülteci Kampı Tanıklıkları”. İstanbul: Karakarga Yayınları.

3. 3. Erder, S. (2017). “Suriye Göçü ve Sonrası”. In: N. Şahin-Taşğın, U. Tekin ve Y. Ahi (Ed.). Sosyal Hizmetlerde Güncel Tartışmalar: Sosyal Hizmet(ler)i Yeniden Düşünmek Konferansları (111-118). Ankara: Nika Yayınevi.

4. 4. Deniz, A. Ç, Ekinci, Y. ve Hülür, A. B. (2016). “Bizim Müstakbel Hep Harap Oldu: Suriyeli Sığınmacıların Gündelik Hayatı: Antep-Kilis Çevresi”. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

5. 5. Tekin, U. ve Ertuş, G. (2017). “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Kurumlarında Karşılaştıkları Sorunlar”. In: N. Şahin-Taşğın, U. Tekin ve Y. Ahi (Ed.). Sosyal Hizmetlerde Güncel Tartışmalar: Sosyal Hizmet(ler)i Yeniden Düşünmek Konferansları (193-206). Ankara: Nika Yayınevi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3