Abstract
Bu çalışmanın amacı, Trabzon ilindeki devlet ve özel hastanelerdeki sağlık çalışanlarının stratejik insan kaynakları yönetimi, çalışan performansı ve çalıştıkları hastane sektörü arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu iki konunun birbirleri ile ilişkilerinin ortaya konulmasının sağlık kurumları açısından rekabet avantajı elde etmede ve küresel rekabette ayakta kalabilmek için önemli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir. Araştırmanın yapısal eşitlik modellemesinde (YEM), hastane sektörü dışsal (exogenous), iş perfromansı içsel (endogenous) ve stratejik insan kaynakları yönetimi ise aracı (mediator) değişken olarak yer almaktadır. Araştırma, Trabzon ilinde bulunan il sağlık müdürlüğüne bağlı devlet ve özel hastanelerde aktif olarak görev yapan 6106 sağlık çalışanından 590 sağlık çalışanına ulaşılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma modeli betimsel ve ilişkisel tarama modelidir. Stratejik insan kaynakları ve iş performansı arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu araştırmanın yapısal eşitlik modeli aşamasında öncelikle ölçme modeli, ardından yapısal model test edilmiştir. Sonrasında yapısal modeldeki aracılık ilişkisi için Boostrapping testi kullanılmıştır. Aracılık testi sonucunda stratejik insan kaynakları yönetiminin, hastane sektörü ile iş performansı arasındaki ilişkiye tam aracılık ettiği görülmüştür. Araştırmanın doğrulanan modelinde iş performansına ilişkin toplam varyansın %42’sinin açıklandığı belirlenmiştir. Hastanelerin iş performanslarını artırmak için staratejik insan kaynakları yönetiminin geliştirilmesi gerektiği önerilmiştir.
Reference24 articles.
1. 1. Wright, P. M. ve Mcmahan, G. C. (1992). ‘‘Theoretical Perspectives For Strategic Human Resource Management’’. Journal Of Management, 18 (2), 295-320.
2. 2. Dessler, G. (2013). ‘‘Strategic Human Resource Management And The Hr Scorecard’’. Nj, New.
3. 3. Boxall, P. ve Purcell, J. (2000). ‘‘Strategic Human Resource Management: Where Have We Come From And Where Should We Be Going?’’. IInternational Journal Of Management Reviews, 2 (2), 183-203.
4. 4. Öztürk, Z. ve Çağatay, A. (2021). ‘‘Teoriden Uygulamaya Sağlık Kurumlarında Stratejik Yönetim Araçları’’. Ankara: Gazi Kitabevi.
5. 5. Savage, G. T, Fottler, M. D. ve Khatri, N. (Eds.). (2010). ‘‘Strategic Human Resource Management İn Health Care’’. Bingley: Emerald Group Publishing.