Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
Abstract
Öz aşkınlık V. Frankl ile psikoloji terminolojisinde yer almıştır. Çeşitli disiplinler tarafından ele alınan öz aşkınlık kavramı özellikle hemşire kuramcılar tarafından incelenmiştir. Öz aşkınlık kuramı Pamela G. Reed tarafından tümdengelim yaklaşımı kullanılarak geliştirilen bir hemşirelik kuramıdır. Bu kuramın amacı, bireylerin ve ailelerin kayıp veya yaşamı sınırlandıran bir hastalık gibi zorlu yaşam durumları ile karşı karşıya kaldığı zamanlarda, iyilik halinin sağlanması ve sürdürülmesine ilişkin uygulama ve araştırma için bir çerçeve sağlamaktır. Bütüncül, hümanistik bir bakım bilimi olan hemşirelik, öz aşkınlığın insanla bir bütün olarak nasıl ilişkilendirileceği ile ilgilenmektedir. Öz aşkınlık ile ilgili yapılan teorik ve ampirik araştırmalar öz aşkınlığın pek çok ruh sağlığı göstergesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Öz aşkınlık; bireysel ve kişilerarası sınırların aşılması ile sağlık ile ilişkilidir. Hemşireler öz aşkınlık bilgisi ile hastalarının iyilik halini destekleyen çeşitli uygulamalarda kullanabilirler. Bu derlemenin amacı öz aşkınlık kuramının kavramsal çerçevesinin incelenmesidir.
Reference38 articles.
1. 1. Teixeira, M.E. (2008). “Self-transcendence: a concept analysis for nursing praxis”. Holistic Nursing Practice, 22(1), 25-31.
2. 2. Garcia-Romeu, A. (2010). “Self-transcendence as a measurable transpersonal construct”. The Journal of Transpersonal Psychology, 42 (1), 26–47.
3. 3. Sarıçam, H. (2015). “Öz aşkınlık ölçeği Türkçe formunun psikometrik özellikleri”. Eurasian Academy of Sciences Social Sciences Journal, 5, 25-34.
4. 4. Coward, D.D. and Kahn, D.L. (2005). “Transcending breast cancer: making meaning from diagnosis and treatment”. Journal of Holistic Nursing, 23 (3), 264-283.
5. 5. Reed, P.G. (2018). Theory of self-transcendence. In: SMİTH, M.J. ve LIEHR, P.R, (Ed.). Middle range theory for nursing. (119-146). Publishing Company: New York.