Devlet Egemenliği ve Diplomaside Yaşanan Değişim: Paradiplomasi (Ulus-Altı Diplomasi) Üzerine Bir Analiz / Change in State Sovereignty and Diplomacy: An Analysis on Paradiplomacy (Subnational Diplomacy)

Author:

ERDOĞAN Seven1ORCID,ATAR Emrah2ORCID

Affiliation:

1. Recep Tayyip Erdoğan Universitesi

2. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Devlet egemenliği ve diplomasi, modern uluslararası siyasal sistemin birbiriyle yakından ilişkili iki önemli yapı taşı görünümündedir. Modern uluslararası siyasal sistemde, egemenliklerini karşılıklı olarak kabul eden temel aktör konumundaki devletlerin yetkili temsilcileri aracılığıyla yürütülen diplomasi yoluyla resmi temaslar kurdukları varsayımı hâkimdir. Bu çalışmada, uluslararası siyasette Soğuk Savaş sonrası dönemde beliren yeni eğilimlerin etkisiyle dönüşen, devlet egemenliği ve diplomasi arasındaki etkileşim ele alınmaktadır. Söz konusu etkileşim ulus-altı aktörlerin diplomasiye eklemlenmesi anlamına gelen paradiplomasi ve diplomasi pratiği içinde yer alan kişilerle yapılan saha çalışmasından elde edilen verilerden hareketle nitel yöntemle analiz edilmektedir. Çalışmada ilk olarak devlet egemenliği kavramı ve tarihsel dönüşümü üzerinde durulmaktadır. İkinci olarak diplomasinin dönüşümü ve özellikle bu dönüşüm sürecinde paradiplomasinin diplomasinin görmezden gelinemez bir parçası haline gelmesi süreci incelenmektedir. Çalışmada üçüncü olarak devlet egemenliği ve diplomaside yaşanan dönüşümlerin karşılıklı ürettikleri sonuçlar paradiplomasi örneğinden hareketle sunulmaktadır. Çalışma diplomasi ve devlet egemenlik etkileşiminin güncel ve gelecekteki görünümüne dair değerlendirmeler ile sona ermektedir.

Funder

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Publisher

Uluslararasi Ekonomi Isletme ve Politika Dergisi

Subject

General Medicine

Reference62 articles.

1. Abdurahmanlı, E. (2021). Definition of Diplomacy and Types of Diplomacy Used Between States. Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(3), 580-603.

2. Aguirre, I. (1999). Making Sense of Paradiplomacy? An Intertextual Enquiry About a Concept in Search of a Definition. Regional and Federal Studies, 9(1), 185-209.

3. Ağaoğulları, M. A. (2006). Ulus-Devlet ya da Halkın Egemenliği. Ankara: İmge Kitabevi Yayıncılık.

4. Bakan, Z. A. (2002). Soğuk Savaş Sonrasında Devlet Egemenliğinin Sınırlarına Normatif Bir Bakış. Avrasya Dosyası, 8(3), 140-153

5. Bartelson, J. (1995). A Genealogy of Sovereignty. Cambridge University Press.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3