Affiliation:
1. DİCLE ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ
Abstract
Yaygın anayasacılık anlayışı, anayasacılığa negatif terimlerle yaklaşmaktadır. Negatif anayasacılık yaklaşımlarına göre anayasacılığın amacı siyasi iktidarı sınırlamaktır. Pozitif anayasacılık ise devleti, anayasal ilkelere bağlılık yoluyla üyelerinin refahını etkin bir şekilde teşvik etme kapasitesiyle kurumsallaştırmayı amaçlar. Şiddet içermeyen ve hukuka dayalı siyasi süreçler yoluyla, toplumun dönüştürülmesini ve özellikle sosyal adaletin sağlanmasını amaçlayan dönüştürücü anayasacılık da bu açıdan bir pozitif anayasacılık yaklaşımıdır.
Güney Afrika Cumhuriyeti Anayasası bağlamında ortaya çıkan dönüştürücü anayasacılık kavramı, farklı mekân ve zamanlarda, farklı bağlamlarda kullanılmıştır. Bu durum onu, bir üst kavram olarak değerlendirmeye olanak sağlamaktadır. Dönüştürücü anayasacılıkla ilişkilendirilen ülkelerin, bu kavramın tüm ayırt edici özelliklerini paylaşmak zorunda olmaması ise bu kavramı çok yönlü bir kategori olarak ele almaya imkân vermektedir.
Dönüştürücü anayasacılık, eşitsizliğe neden olan ve eşitsizlikleri güçlendiren yapıların açıkça hedef alınması ve ortadan kaldırılması ihtiyacı üzerine ortaya çıkmıştır. Barışçıl bir toplumsal dönüşümü ve sosyal adaletin sağlanmasını amaçlamaktadır. Dönüştürücü hedefler içeren bir anayasaya sahip olmayı ve hukuk kültüründe dönüşümü gerektirir. Ayrıca sosyal ve ekonomik haklar da önemli bir yere sahiptir.
Her ülke için farklılık gösterse bile dönüştürücü anayasacılık deneyimleri ve dönüştürücü anayasalar, ülkemizde devam eden anayasa yapımı tartışmaları için dikkate alınabilecek hususlar barındırmaktadır.
Reference56 articles.
1. Ackerman B, ‘The Rise of World Constitutionalism’ (1997) 83(4) Virginia Law Review 771-797.
2. Ackerman B, ‘Three Paths to Constitutionalism – and the Crisis of the European Union’ (2015) 45(4) British Journal of Political Science 705-714.
3. Adelman S, ‘Sovereignty, Citizenship and The Universality of Socio‐Economic Rights’ in Vilhena O, Baxi U, Viljoen F (eds), Transformative Constitutionalism: Comparing the Apex Courts of Brazil, India and South (Pretoria University Law Press 2013) 557-579.
4. Arguelhes D W, ‘Transformative Constitutionalism A View from Brazil’ in Dann P, Riegner M, Bönnemann M (eds), The Global South and Comparative Constitutional Law (Oxford University Press 2020) 165-189.
5. Barber N W, The Principles of Constitutionalism (Oxford University Press 2018).