Affiliation:
1. Eskişehir Teknik Üniversitesi
Abstract
Boş zamanı değerlendirme fırsatı sunan internet hizmetinin kullanıcı gözünde başarıya ulaşıp ulaşmadığını saptamak için güdüleyici etmenlerin ve bireysel farklılıkların belirlenmesine ihtiyaç vardır. Araştırmanın amacı XYZ kuşaklarının boş zaman internet kullanımı alışkanlıklarındaki farklılıkları belirleyerek araştırmacıların, internet hizmeti sağlayıcılarının ve resmi kurumların ihtiyaç duyduğu temel bilgiyi elde etmek ve öneriler sunmaktır. Araştırmanın evrenini XYZ kuşağı olarak tanımlanan bireyler oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme tekniği ile XYZ kuşaklarını temsil eden toplam 371 kişiye internet üzerinden ulaşılmıştır. Verilerin analizinde Tek Yönlü MANOVA analizi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda XYZ kuşaklarının boş zaman internet kullanımı alışkanlıkları, tüm alt boyutlarda anlamlı farklılık göstermektedir. Sosyal etkileşimde Y kuşağı, alışverişte X kuşağı, çoklu medya kullanımında Z kuşağı ve bilgi edinme/kişisel gelişim boyutunda ise X kuşağı en yüksek ortalamaya sahiptir. Sonuç olarak XYZ kuşaklarının boş zaman internet kullanımı alışkanlıklarında farklılık yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu yüzden boş zaman internet hizmetleri ile ilgili tüketici istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesinde ve bu hizmetlerin yönetim politikalarının oluşturulmasında kuşak farklılıkları dikkate alınmalıdır.
Funder
Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Komisyonu
Reference52 articles.
1. Altunbay, M., & Bıçak, N. (2018). Türkçe eğitimi derslerinde “Z kuşağı” bireylerine uygun teknoloji tabanlı uygulamaların kullanımı. Zeitschrift Für Die Welt Der Türken/Journal of World of Turks, 10(1), 127-142.
2. Ayhün, S. E. (2013). Kuşaklar arasındaki farklılıklar ve örgütsel yansımaları. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 93-112.
3. Beard, K. W. & Wolf, E. M. (2001). Modification in the proposed diagnostic criteria for Internet addiction. Cyberpsychology & Behavior, 4(3), 377–383.
4. Blanchard, A. L. & Henle, C. A. (2008). Correlates of different forms of cyberloafing: The role of norms and external locus of control. Computers in Human Behavior, 24(3), 1067–1084.
5. Beutel, M. E., Brähler, E., Glaesmer, H., Kuss, D. J., Wölfling, K. & Müller, K. W. (2011). Regular and problematic leisure-time Internet use in the community: Results from a German population-based survey. Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, 14(5), 291–296.