Affiliation:
1. Pamukkale Üniversitesi
Abstract
Bu araştırmada, ilgili literatür çerçevesinde, sosyo-psikolojik ve dinî açıdan nefret duygusu üzerine bir değerlendirilme yapılmıştır. Bu sayede konuyla ilgili yerli alan yazındaki teorik boşluğun giderilmesi hedeflenmiştir. Zira öfke, tiksinme, şiddet gibi duygularla nitelendirilen nefret duygusu, nesneye karşı yoğun bir hoşnutsuzluğu ihtiva etmekte ve nesneyi olumsuzlamaya veya ona zarar vermeye yönelik saldırgan nitelik taşıyan davranış kalıplarına yol açmaktadır. Yıkıcı doğası nedeniyle psikolojik, sosyal ve dinî hayatın bütünlüğüne yönelik tahrip edici bir rol üstlenmektedir. Dolayısıyla nefret duygusunu doğru okumak ve anlamak oldukça önem arz etmektedir. Buradan hareketle bu makalede psikolojik ve dinî perspektiften nefretin kavramsal yapısı incelenmiş, nefretin diğer duygularla olan ilişkisi farklılaşan ve kesişen yönleriyle ele alınmış ve nefrete yol açan durumlar üzerinde durulmuştur. Ayrıca nefretin, ruh sağlığı üzerindeki etkileri ve nefretle başa çıkma yolları hakkında bilgi verilmiştir.
Reference77 articles.
1. Akhtar, Salman. “Some Reflections on the Nature of Hatred and Its Emergence in the Treatment Process: Discussion of Kernberg’s Chapter ‘Hatred as a Core Affect of Aggression”. The Birth of Hatred: Developmental, Clinical, and Technicalaspects of Intense Aggression. ed. Salman Akhtar vd. 83-103. New Jersey: Jason Aronson, 1995.
2. Alpern, Michele -Rosen, Marvin. Overcoming Feelings of Hatred (Focus on Family Matters). Chelsea House Pub, 2003.
3. Allport, Gordon. Önyargının Doğası. çev. Nur Nirven. Sakarya: Sakarya Üniversitesi Yayınları, 2016.
4. Aumer, Katherine vd. “Through the Looking Glass, Darkly: Perceptions of Hate in Interpersonal Relationships”. Journal of Relationships Research 6 (Ocak 2015), 1-7.
5. Aumer, Katherine vd. “Can’t Let it Go: Hate in Interpersonal Relationships”. Journal of Relationships Research 7/2 (Ocak 2016), 1-9. https://doi.org/10.1017/jrr.2016.2.