Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
2. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
Demans tanısı sonrasında kişilerin günlük yaşamı sürdürme becerilerinde azalma olması bakım ihtiyacına yol açmaktadır. Bakım vermenin zorlukları ise bakım verenlere yönelik müdahalelerin önemini artırmaktadır. Bu çalışmanın amacı da Bilişsel Davranışçı Terapi’den (BDT) ve Stres Süreci Modeli’nden yola çıkarak demans tanısı olan bireylere bakım veren aile üyelerine yönelik BDT temelli bir psikolojik müdahalenin geliştirilmesidir. Çalışmaya yaşları 41 ile 75 arasında değişmekte olan (Ort = 59.37, S = 7.85), 31’i (%88.6) kadın, 4’ü (%11.4) erkek 35 demans tanısı olan bireye bakım veren katılmıştır. Katılımcılar seçkisiz olarak müdahale (S = 18) ve kontrol grubuna (S = 17) atanmışlardır. Öncelikle 12 katılımcı ile pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar Kişisel Bilgi Formu’nu ve Kısa Semptom Envanteri’ni doldurmuşlardır. Müdahale grubundaki katılımcılar sekiz hafta boyunca haftada bir, bir saat, bireysel olarak ve kendi evlerinde, geliştirilen müdahaleyi almışlardır ve müdahale öncesinde ve sonrasında ölçümleri tamamlamışlardır. Kontrol grubundaki katılımcılar ise sekiz hafta ara ile iki kez evlerinde ziyaret edilmiş olup, bu ziyaretlerde yalnızca ölçüm alınmıştır. Bulgular, müdahalenin demans tanısı olan bireylere bakım veren aile üyelerinin psikolojik semptomlarını azalttığını göstermektedir. Bakım vermenin bakım verenlerin psikolojik sağlıkları üzerinde olumsuz etkileri olsa da bu çalışma geliştirilen müdahalenin psikolojik semptom açısından iyileştirici gücüne işaret etmekte olup uygulanmasının bakım verenlerin psikolojik semptomları açısından yararlı olacağını göstermektedir.
Reference76 articles.
1. Abreu, W., Rodrigues, T., Sequeira, C., Pires, R. ve Sanhudo, A. (2018). The experience of psychological distress in family caregivers of people with dementia: A cross-sectional study. Perspectives in Psychiatric Care, 54(2), 317-323.
2. Akkerman, R. L. ve Ostwald, S. K. (2004). Reducing anxiety in Alzheimer's disease family caregivers: the effectiveness of a nine-week cognitive-behavioral intervention. American Journal of Alzheimer's Disease & Other Dementias®, 19(2), 117-123.
3. Ali, S. ve Bokharey, I. Z. (2015). Efficacy of cognitive behavior therapy among caregivers of dementia: an outcome study. Pakistan Journal of Psychological Research, 30(2), 249-269.
4. Altuntaş, O. ve Koç, C. (2015). Demanslı Hastaya Bakım Veren Aile Bireylerinin Aktivite Performanslarının İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, 3(1), 35-44.
5. Alzheimer’s Association (2004). Families Care: Alzheimer’s Caregiving in the United States 2004. (19.04.2020 tarihinde https://www.alz.org/national/documents/report_familiescare.pdf adresinden alınmıştır.)