Affiliation:
1. FIRAT ÜNİVERSİTESİ
2. Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumu
Abstract
Türkiye’de Suriyeli göçmenlerin suçla ilişkilendirilmesi, önemli bir sorunsal olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’nın Aralık 2021 verilerine göre, kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli göçmenlerin il nüfusuna oranının %75,59 yani yerli nüfusa oranla en fazla olduğu Kilis’te, görev yapan kamu personelinin Suriyelileri suç ile ilişkilendirme algısı inceleme konusu yapılmıştır. Bu bağlamda, Kilis İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Adli Tıp, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, İl Göç Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü (ŞÖNİM)’den uzman personelden örneklem grubu seçilmiştir. Sayılan kurumlardan 18 farklı görev ve pozisyondaki personel ile görüşme yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmelerde, nitel veri toplama tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme sorularından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, Suriyelilerin suç ile ilişkili olduğu algısı yalnızca yerel halk tarafından değil mesleki nedenlerle Suriyeliler ile yakın ilişki içinde olan emniyet ve jandarma kolluk görevlileri dışındaki kamu personeli tarafından da geliştirdiği tespit edilmiştir. Emniyet ve jandarma kolluk personeli suç ile ilgili istatistiklere doğrudan erişebilmektedir. Başka bir ifadeyle doğrudan Suriyeli göçmen ve suç verileri hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Bu da personelin hatalı bir algı geliştirmesini engellemektedir. Bu bağlamda, özellikle kamu personelinin eldeki verileri de içeren hizmet içi eğitimlerden geçirilmesi gerekmektedir.
Publisher
Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi, Trakya University
Reference33 articles.
1. Alpman, P. S. ve Yarcı, S. (2018). Suç, göç ve kimlik: suç teorilerinde göç olgusu. Turkish Studies Social Sciences, 13(18), 143-158, http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.14098
2. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2019). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem Akademi.
3. Creswell, J. W. (2020). Nitel araştırma yöntemleri: Beş yaklaşıma göre nitel araştırma ve araştırma deseni. çev. ed. M. Bütün ve S. B. Demir. Siyasal Kitabevi.
4. Duman, M. F. (2020). Madalyonun ‘öteki’ yüzü: görünür göçmenlerin/yabancıların toplumsal ve
5. kurumsal adalet algıları (Yalova ili örneği), Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(4), 1047-1071, http://dx.doi.org/10.18506/anemon.647893.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献
1. Weaponisation of Migration: Russia, Middle East, and Gaza;Refugees and Migrants - Current Conditions and Future Trends [Working Title];2024-06-10