Affiliation:
1. GEDİK ÜNİVERSİTESİ
2. GEDİK ÜNİVERSİTESİ, GEDİK MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, paramediklerin hastanın iyileşmesi, hizmetin iyi bir şekilde planlanması ve yürütülmesi için alanları ile ilgili olarak yayınlanmış güncel ve en iyi kanıtları kullanma düzeylerini belirlemektir.
Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte olan araştırmanın evrenini, özel ve kamu ambulans istasyonlarında çalışan paramedikler oluşturmaktadır. Örneklem yöntemi olarak kartopu örnekleme yöntemi kullanılmış, literatür doğrultusunda hazırlanmış olan 17 soruluk veri toplama formu Google Form aracılığıyla doldurtulmuştur. Araştırmaya katılmayı kabul eden 163 paramedik çalışmaya dâhil edilmiş ve elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir.
Bulgular: Paremediklerin % 39,9 ‘unun eğitim sürecinde, %52,1’sinin ise çalıştıkları kurumda kanıta dayalı uygulama eğitimi almadığı görülmüştür. Çalışmaya katılan paramediklerin %31,9’u kanıta dayalı uygulama kavramını bilmemektedir ve bilgi edinme kaynağı olarak çoğunluğu (%27) deneyimlerden faydalandığını ifade etmiştir. Paramediklerin %66,3’ü güncel kılavuzları takip etmediğini , %90,2’si hiç bilimsel yayını olmadığını iletmiştir.
Sonuç: Çalışmamız sonucunda paramediklerin kanıta dayalı uygulamaları konusunda farkındalıklarından, kanıta dayalı uygulama tanımını bilme, mezun olunan okulda ve çalıştığı kurumda kanıta dayalı uygulamalarına yönelik eğitim alma, literatür tarama, güncel kılavuzları takip etme, bilimsel yayın yapma, bilimsel toplantılara katılma durumlarında çok düşük olduğu belirlenmiştir.
Publisher
Association for Standardization and Accreditation in Paramedic Education
Reference15 articles.
1. Bayın, G, Akbulut, Y.(2012). Kanıta dayalı yaklaşım ve sağlık politikası. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 115–132.
2. Çopur, EÖ, Kuru, N, Seyman, ÇC.(2015). Hemşirelikte kanıta dayalı uygulamalara genel bakış.Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, 51–55.
3. Gregory, P.(2006). Training for emergency care practitioners: BSc degree. Journal of Emergency Primary Health Care, 4(1), 2.
4. Gündüz, T, Arselim, SK, Limoncu, ME, Balcı, Ö.(2018). İlk ve acil yardım teknikerlerinin eğitiminin değerlendirilmesi. Hastane Öncesi Dergisi, 3(2), 121-129.
5. Karaca, P, Şahin,N.(2015). Kanıta dayalı bakımın geliştirilmesinde Lowa modelinin kullanılması.Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, 12(1), 2–6.