Affiliation:
1. Erciyes Üniiversitesi
2. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Abstract
Dijitalleşmiş bir dünya içerisinde hem dijitalleşmeden hem de sosyal medya platformlarından uzak kalmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Bu nedenle tüm pazarlama stratejileri için önemli olan reklam ve tanıtım işbirlikleri, sosyal medya platformlarında popüler olan ve influencer olarak adlandırılan kişilere yönelmiştir. İdeolojileri yaymak için var olan influencerların dışında çoğu influencer, dijital medya platformlarını yeni kazanç kapısı olarak gördükleri ve bu mecralardan yüksek meblağlar kazandıkları açıktır. Çalışmada incelenen takipçi sayısı yüksek 3 influencer annenin; Instagram, YouTube ve Blog sayfalarında yaptıkları içeriklerde kadın ve kadın bedenine dair güzellik söylemleri analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde influencer annelerin, kadınların koşullar ne olursa olsun güzel ve bakımlı olması gerektiği söylemlerine rastlanılmıştır. Birer reklam aracı haline gelen influencer annelerin kendi tanıttıkları ürünleri kullanmalarına karşın, takipçilerinin güzel birer anneye dönüşeceklerini savunmuşlarıdr. Bu düşünceyi desteklemek adına da kendileri her koşulda (hastalık, temizlik, uyku vs.) takipçilerine bakımlı görünmekle yükümlü hale gelmişlerdir. Ev içi veya ev dışı yaptıkları her faaliyette her anlarını güzel görünme gayesi gütmektedirler. Bu bağlamda influencer annelerin kadın ve bedeni üzerindeki söylemlerinde, ataerkil söylemin egemenliği gözlemlenmektedir.
Publisher
Akdeniz Kadin Calismalari ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences
Reference40 articles.
1. Abidin, C. (2015). Micromicrocelebrity: Branding babies on the internet. m/c Journal, 18(5).
2. Aktan, E., & Kayış, H. H. (2018). Sosyal medya ve değişim: Bloglar aracılığıyla anneliğin evrimi üzerine netnografik bir analiz. AJIT-e: Academic Journal of Information Technology, 9(32), 39-54.
3. Archer, C. (2019). How influencer ‘mumpreneur’bloggers and ‘everyday’mums frame presenting their children online. Media International Australia, 170(1), 47-56.
4. Baudrillard, J. (2003). Tüketim Toplumu (3.). Ayrıntı; ÇEv. Hazal Deliceçaylı&Ferda Keskin.
5. Baumann, Z. (2007). Consuming Life. Polity Press.