Affiliation:
1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ, İŞLETME FAKÜLTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı işyeri maneviyatına yönelik manevi geçiştirme kapsamında bir eleştiri sunmaktır. Manevileştirme ve psikolojik kaçınma boyutlarından oluşan manevi geçiştirme kavramı bireyin sorunlarıyla yüzleşmekten kaçarak manevi uygulamaların arkasına sığınması şeklinde tanımlanabilir. Çalışmada manevi geçiştirme sistematik literatür taraması ile analiz edilmiş, kişilik özellikleri gibi bireysel öncülleri ve olumsuz yaşam deneyimleri, kültür, aile gibi durumsal öncülleri olduğu görülmüştür. Bununla birlikte manevi geçiştirmenin bireysel, sosyal ve toplumsal sorunlarla ilişkisi tespit edilmiştir. Bağlamından koparılmış manevi uygulamaların ve bireyin diğer ihtiyaçlarını göz ardı eden bakış açısının manevi geçiştirme oluşturabileceği tahmin edilmektedir. İşyeri maneviyatını geliştirmeye yönelik uygulamaların çalışana ve örgüte fayda sağlayacak biçimde bütüncül bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Bu çalışmanın manevi geçiştirme konusunda ilk Türkçe araştırma olması açısından literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Subject
Computer Science Applications,History,Education
Reference44 articles.
1. Ahmad, S. S., McLaughlin, M. M., & Weisman de Mamani, A. (2022). Spiritual bypass as a moderator of the relationships between religious coping and psychological distress in Muslims living in the United States. Psychology of Religion and Spirituality, 15(1), 32-42.
2. Altınöz, M., & Çakıroğlu, D. (2018). Örgütsel maneviyata yönelik bir değerlendirme. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(18), 101-124.
3. Avent, J. R. (2016). This is my story, this is my song: Using a musical chronology and the emerging life song with African American clients in spiritual bypass. Journal of Creativity in Mental Health, 11(1), 39-51.
4. Avent Harris, J. R. (2021). The Black Superwoman in spiritual bypass: Black women’s use of religious coping and implications for mental health professionals. Journal of Spirituality in Mental Health, 23(2), 180-196.
5. Aydın, E., & Mocan, D. K. (2019). Türkiye’de dünden bugüne sosyobilimsel konular: Bir doküman analizi. Anadolu Öğretmen Dergisi, 3(2), 184-197.