Affiliation:
1. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ, ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ
2. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ, ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ, ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ PR.
Abstract
Legatum Refah Endeksi, 167 ülkenin 2007’den beri istikrarlı verisini tutmaktadır. Endeks 3 tematik alan altında sınıflandırılmış 12 refah bileşeni ve 67 uygulanabilir politika alanı (öğe) altında 300 gösterge ile desteklenmektedir. 8 bölgede küresel nüfusun %99,4’ünü kapsayan örneklem oranı ile çalışmaktadır. Bu çalışma, betimsel bir analiz ile Türkiye’nin 2007-2022 dönemi refah durumunu, Legatum Endeksi çerçevesinde ayrıntılı olarak ele almayı amaçlamaktadır. Son rapor dahil yayınlanan tüm raporlar incelenmiş, ilgili veri tabloları, çalışmanın yapısına göre düzenlenerek analize ilişkin alt yapı oluşturulmuştur. Zaman serileri revizyonları yapılarak grafikler üretilmiş ve okuyucuya detaylı bir analiz sunulmuştur. Çalışmada, Legatum refah endeksi bileşenlerine ilişkin olabildiğince sade ve kapsamlı açıklamalara yer verilmiştir. Türkiye’nin hangi bileşenlerde iyiye gittiği, hangilerinde kötüleştiği veya değişim olmadığına ilişkin çıkarımlar oluşturulmuştur. Sonuçta Legatum Endeksindeki 300 (Türkiye için 299) göstergenin 174’ünde gerileme, 95’inde artış olduğu, 30’unda değişiklik olmadığı tespit edilmiştir. “Yönetişim” refah bileşeni en çok gerileme yaşanan alt göstergelere sahipken, “sağlık” refah bileşeni en fazla iyileşme kaydedilen göstergelere sahiptir.
Subject
Computer Science Applications,History,Education
Reference28 articles.
1. Aburto, J., Schöley, J., & Kashnitsky, I. (2021). Quantifying impacts of the COVID-19 pandemic through life-expectancy losses: a population-level study of 29 countries. International Journal of Epidemiology, 51(1), 1-12.
2. Acemoğlu, D., & Robinson, J. (2012). Why nations fail: The origins of power, prosperity, and poverty. London: Profile.
3. De Soto, H. (2000). The mystery of capital. New York: Basic Books.
4. De Tocqueville, A. (2003). Democracy in America. Washington: Regnery Publishing.
5. Dimoska, T., & Dimoska, S. (2019). Prosperity Index as a measure of quality of life in Macedonia. XX th International Scientific Conference "Knowledge without borders" (s. 1557-1562). Skopje: Institute of Knowledge Management.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献