Affiliation:
1. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ, GAZETECİLİK BÖLÜMÜ
Abstract
Dijitalleşme bir yandan işletmelerin rekabetçi dijital dünyada ayakta kalmalarına imkân sağlamakta, diğer yandan da analogdan dijitale geçiş süreci olarak nitelenen dijitalleşmeyle bireysel, toplumsal ve ekonomik hayatın birçok alanı yeniden yapılandırılmaktadır. Dijitalleşme biryandan işletmelerin rekabetçi dijital dünyada ayakta kalmalarına imkân sağlamakta, diğer yandan yeni bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Çalışma yaşamında dijitalleşme kaynaklı ortaya çıkan sorunlardan biridir “siber aylaklık”. Özellikle COVID-19 pandemisi sırası ve sonrasında artan dijitalleşme pratikleri insan davranışlarının da dönüşümüne sebebiyet vermiş, bu durum siber aylaklığı tetiklemiştir. Bununla birlikte mevcut literatürde siber aylaklık olgusunun iş performansına etkisini ampirik olarak inceleyen yeterli araştırma bulunmamaktadır. Çalışma, bu durumu sorunsal olarak değerlendirmektedir. Çalışmada COVID-19 pandemisi ile hız kazanan dijital dönüşüm süreçlerinin ve bu süreçlerde yaşanan siber aylaklık gibi önemli bir sorunun iş performansına etkisi, ampirik olarak irdelenmektedir. Çalışma nicel bir araştırma olarak tasarlanmış, örneklem olarak dijitalleşmenin en yoğun yaşandığı e-ticaret sektörü belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen verilere göre siber aylaklık ile iş performansı arasında anlamlı bir ilişki bulunmakta olup, siber aylaklık iş performansını olumsuz yönde etkilemektedir.
Subject
Computer Science Applications,History,Education
Reference41 articles.
1. Afacan Fındıklı, M. (2016). Sanal kaytarma ve iş performansı ilişkisi: Sağlık ve tekstil sektörü çalışanlarının karşılaştırılması. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), 33-62.
2. Agarwal, U. (2019). Impact of supervisors' perceived communication style on subordinate's psychological capital and cyberloafing. Australasian Journal of Information Systems, 23, 1-27.
3. Akbulut, Y., Dönmez, O., & Dursun, Ö. Ö. (2017). Cyberloafing and social desirability bias among students and employees. Computers in Human Behavior, 72, 87-95.
4. Andel, S.A., Kessler, S.R., Pindek, S., Kleinman, G., & Spector, P.E. (2019). Is cyberloafing more complex than we originally thought? Cyberloafing as a coping response to workplace aggression exposure. Computers in Human Behavior, 101, 124-130.
5. Arısoy, Ö. (2009). İnternet Bağımlılığı ve Tedavisi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 1, 55-67.