Hitit Deniz Ritüeli Üzerine Bir Değerlendirme

Author:

ÖZTÜRK Sinan

Abstract

Anadolu’nun merkezine yerleşmeleri nedeniyle Hititlerin denize sınırı yoktu. Bu durum Hititlerin denizle ilgili faaliyetleri olmadığı anlamına gelmemektedir. Nitekim Hitit ordusu, askerî faaliyetlerini karada sürdürmesinin yanı sıra kendilerine bağlı (Ugarit gibi) vasal krallıkların donanmaları üzerinden deniz savaşlarıyla da sürdürmüştür. Böyle bir deniz savaşı ardından Hitit ordusu, tanrıların desteğine ihtiyaç duymuş olmalı ki deniz kenarında “Deniz Ritüeli” adıyla bir ayin gerçekleştirilmiştir. Bu ritüel, düşmana karşı bir mağlubiyet sonucu değil, kazanılan zaferin kutsanması ile ilgilidir. Ritüelin eylemleri, basit düzeyde değil alanında tecrübeli olarak bilinen “Yaşlı kadın” rehberliğinde gerçekleştirilmiştir. Kralın düşman ülke için söylediği beddua ve duaların kabulü için Denizin Fırtına Tanrısı’na sunulmak üzere keçi, kırmızı boğa, siyah boğa, kalın ekmekler ve bira ve şarap dolu kaseler ritüel masası ile beraber hazırlanmıştır. Bu sunumlara ek olarak kilden figürler, bronz ve ahşap kazıkların yanı sıra altın, gümüş ve değerli taşlar, ritüelin amacına uygun büyülerde kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Ritüel metninde büyü objelerinin geçtiği satırlar oldukça sağlam olarak korunmuşken, büyü eylemlerinin geçtiği satırlar bozuk halde günümüze ulaşmıştır. Bu nedenle metnin sağlam satırlarından yola çıkarak yaptığımız bu çalışmanın amacı, “Deniz Ritüeli”nin kapsamlı bir analizinin yapılarak ortaya konulmasıdır.

Publisher

Hatay Mustafa Kemal University

Reference32 articles.

1. Albright, William F., “A New Hebrew Word for ‘Glaze’ in Proverbs 26: 23”, Bulletin of the American Schools of Oriental Research, no. 98, 1945, pp. 24-25.

2. Bawanypeck, Daliah, “Arzawäische Ritualpraktiken–Informationen Aus Ḫattuša”. In D. Prechel (Hg.): Motivation Und Mechanismen Des Kulturkontaktes in Der Späten Bronzezeit (Eothen 13), LoGisma, Florenz 2005, pp. 1-18.

3. Beal, Richard Henry, The Organisation of the Hittite Military, C. Winter, Heidelberg 1992.

4. Collins, Billie Jean, “Hittite Canonical Compositions-Puliša's Ritual Against Plague, 1.62”, CoS, 1997, pp. (?)

5. Collins, Billie Jean, The Hittites and their World, SBL, London 2012.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3