Abstract
Bu çalışmada OECD üyesi 34 ülkenin 2009-2020 yılları arasına ait fonksiyonel kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma verileri Dünya Bankası ve IMF’in veri tabanından alınmıştır. Çalışmada ekonomik büyümeyi ifade eden ekonomik büyüme oranı (GDP) bağımlı değişken, fonksiyonel kamu harcamalarını ifade eden genel kamu hizmetleri, savunma hizmetleri, kamu düzeni ve güvenlik hizmetleri, ekonomik işler, çevre koruma hizmetleri, iskân ve toplum refahı hizmetleri, sağlık harcamaları, kültür ve din harcamaları, eğitim harcamaları, sosyal koruma hizmetleri harcama kalemlerinin toplam kamu harcamaları içerisindeki oranı ise bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde iki aşamalı sistem GMM dinamik panel veri analizi metodu kullanılmıştır. Analiz sonucunda; fonksiyonel kamu harcama unsurları olan genel kamu hizmetleri, savunma hizmetleri, kamu düzeni ve güvenlik hizmetleri, ekonomik işler, çevre koruma hizmetleri, iskân ve toplum refahı hizmetleri, sağlık harcamaları, kültür ve din harcamaları, eğitim harcamaları, sosyal koruma hizmetleri ile ekonomik büyüme arasında pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Publisher
Erzincan Binali Yildirim Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Reference36 articles.
1. AKDOĞAN, A. (2019), Kamu Maliyesi, 20. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.
2. AL-FARİS, A. F. (2002), “Public Expenditure And Economic Growth İn The Gulf Cooperation Council Countries”, Applied economics, 34(9), 1187-1193.
3. ALTAY, A. (2019), Kamu Maliyesi, 5.Baskı, Seçkin Yayıncılık, İstanbul.
4. ARISOY, İ. (2005), “Wagner ve Keynes Hipotezleri Çerçevesinde Türkiye’de Kamu Harcamaları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi” Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(2), 63-80.
5. ATAÇ, E. ve MOĞOL, T. (1994), Devlet Bütçesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.