TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNDE ÖRGÜTSEL ÇEVİKLİK

Author:

ERBİR Mustafa1ORCID

Affiliation:

1. KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

Abstract

Bu araştırmanın amacı teknoloji şirketlerinde çalışan bireylerin örgütsel çeviklik algılarının belirlenmesi ve hangi değişkenlere göre farklılık gösterdiğinin tespit edilebilmesidir. Araştırmada nicel araştırma tekniklerinden “betimsel tarama modeli” kullanılmıştır. Bu yöntem çalışanların örgütsel çeviklik algılarına yönelik mevcut durumu ortaya koymaktadır. Araştırma verileri birincil verilerden oluşmuş ve veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS programı aracılığıyla uygun istatistiki yöntemlerle analiz edilmiştir. İki değişken arasında anlamlı bir farklılaşmanın olup olmadığını belirleyebilmek için “bağımsız örneklem t-testi” ikiden fazla değişken arasındaki farklılaşmaya yönelik ise “tek yönlü anova testi” kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kadınların erkeklerden, evli bireylerin bekâr bireylerden ve idari görevi bulunan çalışanların idari görevi bulunmayan çalışanlardan daha yüksek düzeyde bir örgütsel çeviklik algısına sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca 18-40 yaş arasında olan çalışanların örgütsel çeviklik algıları 41 yaş ve üzeri olanlardan daha yüksektir. Lisansüstü öğrenim derecesine sahip çalışanlar diğer öğrenim derecelerine sahip çalışanlardan daha yüksek bir örgütsel çeviklik algısına sahiptir. 1-5 yıl arası mesleki kıdeme sahip olan çalışanların örgütsel çeviklik algıları ise 11 yıl ve üzeri mesleki kıdeme sahip olan çalışanlardan daha yüksek bir düzeydedir.

Publisher

Erzincan Binali Yildirim Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi

Subject

Applied Mathematics,General Mathematics

Reference34 articles.

1. AKKAYA, B., Kayalıdere, U. A. K. ve Tabak, A. (2019) “Endüstriyel alanda üretim yapan firmaların örgütsel çevikliği ile firma yöneticilerinin sahip olduğu dinamik yetenekler arasındaki ilişki: Manisa organize sanayi bölgesinde (mosb) faaliyet gösteren firmalar üzerine bir araştırma”. Yeni Nesil Girişimcilik ve Ekonomi, 1(2), 19-54.

2. AKKAYA, B. ve Tabak, A. (2018). “Örgütsel Çeviklik Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”. İş ve İnsan Dergisi, 5(2), 185-206.

3. ARAZA, A. ve Aslan, G. (2016). Yönetimde yeni paradigmalar: Kurumsal çeviklik ve improvizasyon. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.

4. BAKAN, İ., Sezer, B. ve Kara, C. (2017). “Bilgi yönetiminin örgütsel çeviklik ve örgütsel atalet üzerindeki etkisi”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 117-138.

5. BANİHASHEMİ, S. A. and Dahmardeh, N. (2010). “Organizatinal Agility and Agile Manufacturing”. European Journal of Economics, Finance and Administrati & Sciences (27), 1450-2275.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3