Abstract
Bu çalışma, Türkiye, AB ve ABD sosyal devlet anlayışları doğrultusunda yoksullukla mücadele yöntemlerine genel bir bakış açısı sunmaktadır. Tarih boyunca yoksulluk sorunu tüm toplumların mücadele ettiği bir konudur. Her ülke ve topluma göre yoksulluk algısı ve boyutu farklılık göstermektedir. Ancak yoksulluğun neden olduğu birçok faktör olmakla birlikte öncelikli faktörlerin başında gelir dağılımdaki adaletsizlik ve işsizlik gelmektedir. Bu bağlamda sosyal devlet üstlendiği sorumluluk gereği ekonomik ve toplum düzenine doğrudan ya da dolaylı müdahale ederek birey lehine düzenlemeler yapar. Ancak her sosyal devletin gelişmişlik düzeyi, ekonomik yapısı ve yönetim sistemi farklı olduğundan yoksulluk algısı ve mücadele yöntemleri farklılaşmaktadır.
Reference47 articles.
1. Abay, M. Ç., & Sezgin, S. (2018). Türkiye ve Bazı AB Ülkerlerinde Yoksulluk ve Gelir Dağılımı. Journal of Life Economics, 5(4), 97-110.
2. Açıkgöz, R., & Yusufoğlu, Ö. (2012). Türkiye'de Yoksulluk Olgusu ve Toplumsal Yansımalar. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırma Dergisi.
3. Akbulut, E., Altundemir, M., & Güven, M. (2022). Türkiye ve AB Ülkerinde Sosyal Koruma Yardımlarınıın Yoksulluk Üzerine Etkisi: Bir Panel Veri Analizi. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, 343-350.
4. Akçacı, T., & Kocağ, E. (2012). Türkiye'de Sosyal Harcamalar ve Yoksulluk. Turgut Ozal.
5. Akgöz, S., Ercan, İ., & Kan, İ. (2004). Meta-analizi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 107-112.