Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
2. AKDENIZ UNIVERSITY, FACULTY OF ARCHITECTURE
Abstract
Otogar alanları, kentler arası ulaşım ağının kent ile buluştuğu, diğer toplu taşıma ağları ile entegre, kullanıcı için optimum erişilebilirlik özelliklerine sahip yerlerde konumlanması gereken fonksiyonlardır. Yolcu toplama ve aktarma tesisleri olarak tanımlanan otogarlar, Türkiye kentlerinde ulaşım işlevlerinin yanı sıra konaklama, yeme-içme, alışveriş gibi birçok fonksiyonu barındıran alt merkez alanlarıdır. Çalışma alanı olarak seçilen Isparta ili, öğrenci ve askeri hizmet hareketliliğinin yoğun olduğu orta ölçekli bir Türk Kentidir. Yılın belli dönemlerinde yolcu trafiği yüksek olan Isparta için otogar alanı en önemli planlama araçlarından biridir. Isparta kenti için otogar alanının mevcut yerinden taşınması ve yeni yer seçimi kentin geleceği için uzun sürede gündemde olan bir sorunsal halini almıştır. Bu nedenle bilimsel nedenlere dayanan çözüm önerileri idareciler açısından konunun önemini arttırmaktadır. Analitik Hiyerarşi Yöntemi ile Isparta ili mekânsal gelişimi, arazi kullanım ve ulaşım yapısı, mevcut otogar alanı ile birlikte incelenmiş, yeni otogar alanı alternatifleri belirlenen yer seçim kriterleri doğrultusunda sınanmıştır.
Publisher
Mimarlik Bilimleri ve Uygulamalari Dergisi
Reference14 articles.
1. Arsal, G., (2004). Büyük Kentlerde Otogar Planlaması: İstanbul Örneği, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 72s.
2. Aydın, N., Polat, E., (2021). Kentin Organik Dokusunun Değişiminin Yapılan Planlama Çalışmaları ile Karşılaştırılarak İncelenmesi Isparta Örneği, Planlama Dergisi, 31(3), s. 530–545.
3. Baysal, G. ve Tecim, V., (2006). Gökçe Katı Atık Depolama Sahası Uygunluk Analizinin Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Çok Kriterli Karar Yöntemleri ile Uygulanması. 4. Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilişim Günleri, 13-16 Eylül, İstanbul.
4. Çevrimli S. C., Haştemoğlu H. Ş., (2020). Geleneksel Osmanlı Çarşısı Örneği, Isparta Üzüm Pazarı. History Studies International Journal of History, 12(1), s. 125-145
5. Ertunç, E., Çay, T., (2020). Havaalanı Yer Seçiminde Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Analitik Hiyerarşi Süreci AHP Kullanımı, Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi, 8(2), s. 200-210