KÖYE BAĞLI YERLEŞMELER VE KIRSAL MESKENLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: MERZİFON ÖRNEĞİ

Author:

BAHTİYAR KARADENİZ Cemile1ORCID,MERTOL Hüseyin2ORCID,ERGÜN Yunus3ORCID

Affiliation:

1. ORDU ÜNİVERSİTESİ

2. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

3. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ, COĞRAFYA (YL) (TEZLİ)

Abstract

Orta Karadeniz ile İç Anadolu arasında geçiş sahasında bulunan Merzifon, doğal özellikler bakımından iki bölgenin karakteristik özelliklerini de göstermektedir. Doğal coğrafya özelliklerine uyum sağlamış beşeri faaliyetler bölge dışından aldığı göçler ile harmanlanmıştır. Böylece Merzifon yöresi doğal ve beşeri özellikler bakımından kendine özgü bir görünüm sergileyerek farklılıklar göstermiştir. Yörenin coğrafi özelliklerinde görülen bu farklılıklar kırsal yerleşme ve mesken tiplerine yansımıştır. Bu araştırmanın amacı, kırsal yerleşmelerden köye bağlı yerleşmeleri ve kırsal meskenleri Merzifon örneğinde ortaya koymaktır. Araştırma sahasında köye bağlı yerleşmelerden yayla, mahalle, çiftlik ve bağ evi görülmektedir. Mesken tipleri öncelikle ekonomik faaliyetlere ve kültürel özelliklere göre şekillenmektedir. Kullanılan yapı malzemesi tercihinde ise doğal coğrafi özellikler ve ekonomik koşullar belirleyici faktördür. Meskenler yükseltiye ve üretim faaliyetlerine göre yapı tarzı ve şekli bakımından değişiklikler göstermektedir. En büyük değişiklikler zaman içerisinde yaşanmaktadır.

Publisher

Tokat Gaziosmanpasa Universitesi Sosyal Bilimler Arastirmalari Dergisi

Reference25 articles.

1. Baltacı, A. (2019). “Nitel Araştırma Süreci: Nitel Bir Araştırma Nasıl Yapılır?” Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388.

2. Çoban, A. (1996). “Aşağı Kızılırmak ve Yeşilırmak Arasındaki Sahanın Bitki Coğrafyası.” Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.

3. Doğanay, H. (1994). “Türkiye Beşeri Coğrafyası”. Ankara: Gazi Büro Kitabevi.

4. Erer, S. (1983). “Merzifon Depresyonu ve Yakın Çevresinin Jeomorfolojik Etüdü.” No: 3100 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yay.

5. Hatch, J. A. (2002). “Doing Qualitative Research İn Education Settings.” Albany: State University Of New York Press.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3