Affiliation:
1. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
Abstract
İşletmeler için etkinlik, tüketicileriyle, iş ortaklarıyla ve hedef kitleleriyle doğrudan iletişim kurma fırsatı sunması bakımından önemli bir araçtır. Etkinlikler, hedef kitle ile doğrudan iletişim kurma, marka bilinirliğini artırma, imaj ve itibarı güçlendirme, yeni iş birlikleri kurma, ürün ya da hizmet tanıtma gibi bir dizi fırsat sunmaktadır. Teknolojinin hızla gelişmesi ile insanlar arasındaki iletişim şekli de değişmiştir. Metaverse kavramının hayatımıza girmesiyle, Türkiye’deki bilinir marka haline gelmiş, dijitalleşmeye önem veren işletmeler de Metaverse dünyasına hızla giriş yapmış, orada etkinlikler düzenlemeye başlamışlardır. Bu çalışmada, Türkiye’deki işletmelerin Metaverse üzerinden gerçekleştirdikleri etkinliklerin işletmelerine ne gibi avantaj ve dezavantajları olduğunu, Metaverse teknolojisine yatırım yapma konusunu nasıl değerlendirdiklerini incelemeyi amaçlanmıştır. Araştırma, Türkiye’deki Metaverse etkinliği düzenlenmesinde görev almış işletme çalışanlarıyla derinlemesine mülakat tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların tecrübelerinden ve deneyimlerinden faydalanabilmek için Nitel araştırma desenlerinden Fenomenoloji (Olgu Bilim) deseni kullanılmıştır. Toplamda beş işletme ile görüşülmüş ve katılımcılara on iki adet yarı yapılandırılmış soru yöneltilmiştir. Görüşmeler online gerçekleşmiş olup, rızaları alınarak kaydedilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda araştırmanın soruları doğrulanmıştır. Metaverse etkinliklerinin marka bilinirliğine kayda değer bit katkı sağladığı, tüketicilerine benzersiz ve yaratıcı bir etkinlik deneyimi sunduğu, araştırmaya katılan işletmelerin Metaverse teknolojisine yatırım yapma konusuna sıcak baktıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Reference22 articles.
1. Adatepe, E. ve Kolayiş, H. (2022). Sürdürülebilir Etkinlik Farkındalık Ölçeğinin
Geliştirilmesi: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 17 (1), 13-28. DOI: 10.33459/cbubesbd.1070114 (Erişim Tarihi: 16.09.2023).
2. Altunbaş, H. (2008). Pazarlama İletişimi ve Etkinlik (Event) Pazarlaması 'Müzik Eğlence Etkinliğinin Marka İletişimine Etkisi'. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal, 0(34), 23-36. https://dergipark.org.tr/tr/pub/iuifd/issue/22858/244075 (Erişim Tarihi: 16.09.2023).
3. Argan, M., Tokay Argan, M., ve Dinç, H. (2022). Beni Başka Âlemlere Götür! Kullanıcı Temelli Metaverse Etkinlik Deneyimi. İnternet Uygulamaları ve Yönetimi Dergisi, 13(1), 33-54.
4. Argan, T. M., Terekli, M. S., Aydın, G., Çelik, V. O., ve Şimşek, K. Y. (2013). Etkinlik Yönetimi. (H. Ertan, Ed.) (1.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
5. Argan, T. M. ve Yüncü, D. (2015). Etkinlik Pazarlama Yönetimi (1st ed.). Ankara:Detay Yayıncılık.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献