Affiliation:
1. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI
2. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Abstract
Araştırma, Avrupa’da düşünür ve Doğu ülkelerinde ise bir sufi olarak tanınan George Ivanovich Gurdjieff'in hayatını, felsefesini ve mistik öğretilerini incelemektedir. Gurdjieff'in Batı ve Doğu düşünce sistemlerini birleştiren özgün yaklaşımı, onun öğretilerinin temelini oluşturmaktadır. Araştırma, kendisi ve öğrencileri tarafından yazılan kaynakları temel alarak, onun düşüncelerini ve öğretilerini derinlemesine incelemektedir. Gurdjieff, çocukluk ve gençlik döneminde babası ve dini liderlerin etkisi altında dinsel ve bilimsel bir eğitim almış, bu eğitim onun ileriki yaşamında mistik ve felsefi arayışlarını şekillendirmiştir. Kendi yaşamının anlamını ve insanın varoluşunu anlama çabasıyla çıktığı yolculuklar, onu Orta Doğu ve Orta Asya'nın gizemli öğretileriyle tanıştırmıştır. Bu süreçte edindiği bilgiler, Gurdjieff'in kendine has, müzik ve dans temelli bir öğreti sistemini geliştirmesine olanak tanımıştır. Araştırmanın amacı, Gurdjieff'in düşünce dünyasını ve mistik öğretisini, Türkiye'deki akademik çalışmalarda yeterince ele alınmamış olmasından dolayı analiz etmek ve tanıtmaktır. Gurdjieff'in eserleri, onun öğretilerini ve düşüncelerini daha geniş bir kitleye ulaştırmak için kullanılmış, bu süreçte öğrencileri ve takipçileri tarafından desteklenmiştir. Araştırma, Gurdjieff'in Batı ve Doğu düşünce sistemlerinin sentezlenmesi ve bu sentezin insanın kendini tanıma ve geliştirme yolundaki önemi üzerine odaklanmaktadır.
Reference51 articles.
1. Akçakmak, H. B. (2017). Gürciyef Sanat Uygulamaları ve Performatif Yönelimleri. Doktora Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzikoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul.
2. Akçakmak, H. B.(2018a). Gürciyef Metodunda Müzik Uygulamaları ve Piyano Müziklerinin Temel Özellikleri. İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi, 4(1), 9-26.
3. Akçakmak, H. B. (2018b). Gürciyef Piyano Müziklerinde Sembolik Dilin Araştırılması. Uluslarası Müzik ve Sahne Sanatları Dergisi, 2, 40-58.
4. Alam, S. (2020). Cultural Fusion of Sufi Islam: Alternative Paths to Mystical Faith. London and New York: Routledge.
5. Azize, J. (2012). Gurdjieff’s Sacred Dances and Movements. In C.M. Cusack and A. Norman eds, Handbook of New Religions and Cultural Production. Leiden and Boston: Brill, 297–330.