Affiliation:
1. KAHRAMANMARAŞ İSTİKLAL ÜNİVERSİTESİ, İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
2. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Abstract
Bu çalışmanın temel amacı, çağdaş sosyal teoride Gramsci’nin görüşlerine odaklanmaktır. Güney İtalya’da 1891 yılında doğan Gramsci, hegemonya kuramıyla çağdaş sosyal teoriye ve modern sosyolojiye önemli derecede katkı yapmış bir teorisyendir. Gramsci, zihin dünyasında konuları analiz ederken ağırlıklı olarak hegemonya sözcüğünü kullanmıştır. Bu anlamda, Gramsci deyince akla gelen ilk kavram hegemonyadır. Hegemonya tahakkümle tezatlık oluştursa da temelde tahakküm ve hegemonya yan yanadır. Onun hegemonyaya verdiği önem anlamında sivil toplum-politik toplum ayrımına değinilmelidir. Gramsci, politik toplumun tahakküm merkezli yapısının karşısında sivil toplumu daha çok önemser. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, politik toplumun zora dayalı niteliğine karşı sivil toplumun hegemonyaya bağlı yapısının konulmuş olmasıdır. Bu anlamda, hegemonyanın yanında ideoloji de işin içine girmektedir. Gramsci, irade ve politikayı önemserken, hegemonyanın ise toplumsal meşruluk problemi çözüldükten sonra inşa edildiğini vurgular. Gramsci, 20. yüzyılın ilk yarısının en önemli Post- Marksist düşünürlerindendir. Bir üstyapı teorisyeni olan Gramsci, Marx’ın yapı odaklı çözümlemelerine ek olarak yeni anlamlar ilave etmiştir. Bu yönüyle de Gramsci, üstyapısal alanı daha fazla önemsemiştir. Gramsci, sosyolojik tahlillerinde ekonomik etkenlerin yanı sıra esas olarak kültürel alanın önemine dikkat çekmiştir. Bu çalışma, literatür taramasıyla elde edilen verilerle Gramsci’nin sivil toplum, hegemonya, üst yapı, ideoloji, kültür ve aydınlar gibi konularına yer verilmiştir. Ayrıca, yaşamı ve düşünce dünyasını saptama ve yorumlama amacı taşımaktadır.
Publisher
Afyon Kocatepe Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference41 articles.
1. Akkaya Kia, R. (2006), Modernitenin Postmoderniteye Egemenlik ve Hukuk, İstanbul, Beta Yayıncılık.
2. Anderson, P. (2007), Gramsci: Hegemonya, Doğu-Batı Sorunu ve Strateji, (Çeviren: Tarık Günersel), İstanbul, Salyangoz Yayınları.
3. Bağla, L. (1977). “Anonio Gramsci ve Aydın Rolü Sorunu”, Birikim Dergisi, Sayı: 23, ss. 84-92.
4. Başkaya, F. (2018). Paradigmanın İflası: Resmi İdeolojinin Eleştirisine Giriş, İstanbul, Yordam Kitap.
5. Bates, T.R., (1975),“Gramsci and the Theory of Hegemony” Journal of the History of Ideas, Apr-Jun., Vol. 36, No. 2 (Apr. Jun., pp. 351-366, Published by University of Pennsylvania Press, Stable URL:https://www.jstor.org/stable/2708933.