Affiliation:
1. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Kurumsal risk yönetimi (KRY) alanındaki en önemli kavramsal modellerden birini temsil eden COSO KRY Çerçevesi, tüm dünyada kurumların risk yönetimi tasarım ve uygulamalarına rehberlik etmektedir. Strateji vurgusu bulunan COSO KRY 2017 Çerçevesinde strateji ile risk yönetimi işlevi arasında güçlü bağlar kurulmaktadır. KRY ile stratejik yönetim alanı arasında bu bağlantıların, KRY’nin özellikle 21. Yüzyılda kat ettiği mesafe dikkate alındığında daha kapsamlı ele alınmasına ve somutlaştırılmasına ihtiyaç bulunduğu değerlendirilmektedir. Bu çalışma, KRY ile stratejik yönetimin bütünleştirilmesinde stratejik yönetim araçlarına kilit bir rol yükleyerek bu ihtiyacı karşılamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, COSO KRY 2017 Çerçevesince kuramsal olarak ortaya konan strateji odaklı risk yönetimi yaklaşımının kurumlarca hayata geçirilebilmesine yönelik bir Model ve Endeks hesaplamasına dayalı bir uygulama önerisi geliştirilmektedir. Stratejik Yönetim Araçlarına Dayalı Kurumsal Risk Yönetimi (SYAD-KRY) adı verilen Model, stratejik yönetim araçlarının kilit rolü aracılığı ile KRY ve stratejik yönetim alanlarını somut olarak bütünleştirmektedir. SYAD-KRY Endeksi ise KRY’de stratejik yönetim araçlarının ne ölçüde kullanıldığı ve bu araçlar temelinde KRY ile stratejik yönetim arasındaki bütünleşmenin ne ölçüde sağlandığına ilişkin nesnel bir ölçüt ortaya koymaktadır. Bu ölçütün KRY ile stratejik yönetim arasındaki bütünleşme düzeyine ilişkin bir olgunluk düzeyini göstermesi ve kurumsal risk yönetimlerinin gelişimi için bir öz değerlendirme aracı olarak işlev görmesi hedeflenmektedir.
Publisher
Afyon Kocatepe Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference55 articles.
1. Afonina, A. (2015). Strategic management tools and techniques and organizational performance: findings from the Czech republic. Journal of Competitiveness, 7(3), 19 – 36.
2. Akçakanat, Ö. (2012). Kurumsal risk yönetimi ve kurumsal risk yönetimi süreci. Vizyoner Dergisi, Süleyman Demirel Üniversitesi, 4(7), 30-46.
3. Akın, H.B. (2005). Hata Türü ve Etkileri Analizi (FMEA) ve bir uygulama. Öneri, 6 (24), 271-278, https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/946745, (Erişim Tarihi: 10.10.2021).
4. Altıok, P. (2011). Applicable vision, mission and the effects of strategic management on crisis resolve. Procedia Social and Behavioral Sciences, 24, 61–71.
5. Anderson, R. J. ve Frigo, M. L. (2020). Creating and protecting value: Understanding and ımplementing enterprisk risk management, https://www.coso.org/Documents/COSO-ERM-Creating-and-Protecting-Value.pdf (Erişim tarihi: 10.08.2021).