Affiliation:
1. DİCLE ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ, GAZETECİLİK BÖLÜMÜ
Abstract
Bu çalışma Cumhuriyet’in 100. yılında Türkiye’de iletişim eğitiminin genel bir fotoğrafını sunmayı amaçlamaktadır. Dünyada iletişim eğitimi kitle iletişim araçlarının gelişim seyrine uygun olarak gazetecilik eğitimi ile başlamıştır. Benzer durum ülkemiz için de geçerlidir. Bu nedenle makalede öncelikle Türkiye’de gazetecilik eğitiminin tarihsel seyrine yer verilmiştir. Çalışmanın araştırma bölümünde ise YÖK Atlas verileri temel alınarak günümüz Türkiye’sindeki iletişim eğitiminin genel görünümü ortaya konulmuştur. YÖK Atlas’tan elde edilen veriler niceliksel araştırma yöntemiyle incelenmiş, bu kapsamda Türkiye’deki iletişim fakültelerinde bulunan lisans programları belirlenmiştir. Sonrasında ise devlet ve vakıf üniversitelerindeki iletişim eğitiminin hangi programlarda sunulduğu karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu mukayesede devlet üniversitelerinde Gazetecilik, Radyo Televizyon ve Sinema gibi geleneksel iletişim eğitimi programlarının bariz biçimde yaygın olduğu gözlemlenirken; vakıf üniversitelerinde geleneksel iletişim eğitimi programlarının yanı sıra Dijital Oyun Tasarımı gibi günümüzün değişen şartlarına uygun programlara da yer verildiği görülmüştür. İletişim fakültelerindeki akademisyen kadrosunun dağılımı, çalışmanın bir diğer araştırma konusudur. Buna göre devlet üniversitelerindeki akademisyen sayısı vakıf üniversitelerindeki iletişim akademisyeni sayısına göre açık ara önde iken, vakıf üniversitesi iletişim fakültelerinde program çeşitliliğine uygun olarak farklı programlarda akademisyen bulunmaktadır. Bu durum vakıf üniversitesi bünyesinde bulunan iletişim fakültelerinin iletişim teknolojilerindeki gelişmeleri ve sektör beklentilerini daha yakından izlediğini göstermesi bakımından dikkat çekici bir sonuçtur.
Publisher
Afyon Kocatepe Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference25 articles.
1. Advan, A. ve Altıntaş, M. (2016). Yerel medya çalışanları perspektifinde sektör sorunları: Diyarbakır ili örneği. Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu, 02-05 Kasım 2016, Diyarbakır.
2. Akgül, M. ve Akdağ, M. (2018). İletişim eğitimi ve disiplinlerarasılık: iletişim fakültelerindeki akademisyen profili üzerine bir değerlendirme. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, (31), 1-20.
3. Alemdar, K. (1996). İletişim ve tarih. Ankara: İmge Kitabevi.
4. Alemdar, K. (2009). Türkiye’de kitle iletişimi dün-bugün-yarın. Ankara: Gazeteciler Cemiyeti Yayınları.
5. Altun, A. (2005). Yerel medya çalışanlarının eğitim ihtiyacı ve yerel medya enstitüsü. İletişim Araştırmaları, 3 (1-2), 75-104.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献