Analysis Of Ethical Values In The HR Pages Of Local Chain Hotels

Author:

KUMAŞ Gözde1,GÜÇLÜ NERGİZ Hatice2,BİLGİLİ Bilsen2

Affiliation:

1. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI

2. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu çalışmada, yerli zincir otellerin belirledikleri etik değerlerinin örgütsel veya kişisel açılardan ne şekilde ele alındıklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma nitel yaklaşım ile ele alınmış ve “İçerik Analizi” yöntemi uygulanmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda etik kodlar belirlenmiştir. Belirlenen etik kodlar; örgüt ilişkileri ve kişisel beceriler olmak üzere iki ana tema ve beşer alt temaya ayrılmıştır. Örgüt ilişkileri ana teması altında; mükemmeliyeti arama, başkalarına yardım, adalet, şeffaflık ve empati olmak üzere 5 alt tema yer almaktadır. Kişisel beceriler ana teması altında ise; saygı, dürüstlük, şefkat, sözünde durmak ve mesleki yeterlilik alt temaları bulunmaktadır. Web sayfalarının içerik analizi ile incelenmesi sonucunda 41 yerli zincir otel işletmesinin 6 tanesinde hiçbir etik koda rastlanmamıştır. Ulaşılan bulgulara göre; yerli zincir otel işletmeleri için örgüt ilişkileri kapsamındaki etik değerlerin, bireysel anlamda olması gereken etik değerlerden daha fazla önemsendiği belirlenmiştir. Örgüt ilişkileri bağlamında etik değerlerin önem sırası: Mükemmeliyeti Arama, Empati, Başkalarına Yardım, Şeffaflık ve Adalet olarak belirlenmiştir. Kişisel beceriler bağlamında etik değerlerin önem sırası ise: Mesleki Yeterlilik, Şefkat, Dürüstlük, Saygı ve Sözünde Durmak şeklindedir. Genel olarak en fazla önemsenen etik değer Mesleki Yeterlilik, en az önemsenen etik değer ise Sözünde Durmak kodları olarak belirlenmiştir. En önemli etik değer Küresel Etik İlkeler Bildirgesi’nin 6. ve 9. maddeleri ile örtüşmektedir.

Publisher

Afyon Kocatepe Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Subject

General Medicine

Reference51 articles.

1. Akan, P. (2007). Uygulama açısından iş etiği kuralları ve evrensel turizm etiği ilkeleri. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi,18(1), s. 7-20.

2. Akoğlan Kozak, M. ve Güçlü, H. (2006). Turizmde etik, Ankara: Detay Yayıncılık.

3. Alvesson, M. (2000). Social identity and the problem of loyalty in knowledge – intensive companies. Journal of Management Studies, 37(8), s. 1101-1123.

4. Aslan, A. ve Kozak, M. (2006). Turizmde gelişme ve etik sorunları: Üniversite öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış Dergisi. URL: https://www.researchgate.net/

5. Aydın, İ. (2001). Yönetsel, mesleki ve örgütsel etik. Ankara: Pegem Akademi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3