Affiliation:
1. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ
2. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
Abstract
Bu araştırma evcil hayvan sahibi olmanın çocukların psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Alanyazın tarandığında yurtiçinde evcil hayvan sahibi olmanın çocukların psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırmaya rastlanmadığından bu çalışma ile literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 9-12 yaş grubu çocuklar oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve çocukların psikolojik iyi oluşlarını ölçmek için “Stirling Çocuklar için Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında, evcil hayvana sahip olan çocukların psikolojik iyi oluş puanları ve evcil hayvana sahip olmayan çocukların psikolojik iyi oluş puanları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Evcil hayvana sahip olan çocukların psikolojik iyi oluş puanları anlamlı düzeyde daha yüksektir. Evcil hayvana sahip olan çocukların, evcil hayvana sahip olma süresine göre psikolojik iyi oluş puanlarında anlamlı düzeyde farklılık bulunamamıştır. Çocukların psikolojik iyi oluş puanlarının, cinsiyete, kardeş durumuna, doğum sırasına, anne-baba öğrenim durumuna, algılanan gelir durumuna ve anne çalışma durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Bu sonuç doğrultusunda, özellikle pandemi sonrası çocuklarımızın hayatında daha da önemli bir yere sahip olan evcil hayvanların, çocukların psikolojik iyi oluştaki bu olumlu etkisinin, çocuklardaki duygu ve davranış sorunlarını önlemede de önemli olacağı düşünülmektedir.
Publisher
Afyon Kocatepe Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference58 articles.
1. Abed, N.,Pakdaman, S., Heidari, M., & Tahmassian, K. (2016). Developingpsychologicalwell-Beingscaleforpreschoolchildren. Global Journal of Healthscience, 8(11), 104-111.
2. Amerijckx, G., & Humblet, P. C. (2014). Child Well‐Being: What Does it Mean?. Children & Society, 28(5), 404-415.
3. Atan, A., & Buluş, M. (2021). Çocuklarda Psikolojik İyi Oluş: Bir Model Önerisi ve Ölçek Geliştirme Çalışması. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 54(54), 100-132.
4. Alyüz, Z., & Güngör Aytar, F.A, (2017). Evde Hayvan Besleyen ve Beslemeyen 10-12 Yaş Çocukların Empatik Eğilim, Ahlaki Yargı ve Yaşam Doyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. 1 St. İnternationalSymposium On SocialSciencesandEducationalResearch. (İscer, 2017).
5. Axford, N. (2009). Child Well‐Being Through Different Lenses: Why Concept Matters. Child & Family Social Work, 14(3), 372-383.