Affiliation:
1. ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ
2. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
Abstract
Önceleri geleneksel medya aracılığıyla bir televizyon kanalına çıkabilen ya da haber olabilen kişiler popüler olabiliyorken günümüzde sosyal ağlarla sıradan insanlar da kolaylıkla fenomen haline gelebilmektedir. Bu fenomen olma sürecinde bireyler sosyal ağlar aracılığıyla kendi imajlarını, kendi markalarını kısacası kendilerini yeniden yaratma imkanına sahip olmaktadır. Kendi halinde biriyken birer kahraman haline gelen bu insanların paylaşımları hızlı bir şekilde binlerce insana ulaşmakta ve internet ortamında giderek yaygınlaşmaktadır. Bu sayede bir zamanlar ünlü olmak için harcanması gereken çabanın daha azına ünlü olmayan bir kişi bile rahatlıkla bir kişisel marka konumuna gelebilmektedir. Bu araştırmanın amacını, Twitter’da, kişisel markalaşma sürecinde fenomen hesapların nasıl bir yol izlendiğini ortaya koymak oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, sosyal medya istatistiklerini ortaya koyan BoomSocial kuruluşu tarafından paylaşılan, fenomen başlığı altında yer alan ve takipçi sayısı bir milyona yakın veya geçmiş 11 kişi seçilerek, bu kişilerin altı ay içindeki paylaşımları kişisel markalama kapsamında oluşturulan kategoriler çerçevesinde analiz edilmiştir. Araştırmada örneklem yöntemi olarak sistematik örneklem belirlenmiş ve içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. Yapılan analizde fenomenlerin paylaşımlarında öncelikli olarak manevi boyuta yönelik devamında ise zihinsel, sosyal ve fonksiyonel boyutlarla ilgili paylaşımlar yaptıkları görülmüştür. Fenomenlerin kişisel markalaşma noktasında özellikle kişisel düşüncelerine yer verdikleri, takipçi arttırma noktasında güncel konuları ve mizahi paylaşımları ön planda tuttukları görülmüştür.
Publisher
Afyon Kocatepe Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference22 articles.
1. Alabay, M. N. (2011). Sosyal medyada tüketiciler ve pazar bölümleme uygulamalar. İNETD 16. Türkiye’de İnternet Konferansı.
2. Altunay, M.C. (2010). Gündelik yaşam ve sosyal paylaşım ağları: Twitter ya da pıt pıt net. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi, 12, 31-56.
3. Boomsocial. (2022). https://www.boomsocial.com/Twitter/UlkeSektor/turkey/fenomenler (Erişim tarihi: 30.05.2022).
4. Chen, C.P. (2013). Exploring personal branding on YouTube. Journal of Internet Commerce, 12(4). 332-347. doi: 10.1080/15332861.2013.859041
5. Gad, T. (2000). 4D Branding- cracking the corporate code of the network economy. London: Financial Times-Prentice Hall.