The Existential Contributions of the Republican Period to Turkish Psychology Studies

Author:

KARSLI Temel Alper1ORCID,DURSUN KARSLI Pınar2ORCID

Affiliation:

1. Afyon Kocatepe Üniversitesi

2. Afyon Kocatepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Klinik Psikoloji ABD

Abstract

Psikolojiyi, geçmişi uzun ancak tarihi kısa bir bilim dalı olarak tanımlamak mümkündür. Dünya tarihindeki psikoloji biliminin ortaya çıkışı ile Türk psikolojik çalışmaların başlangıç tarihi nispeten eşzamanlılık göstermektedir. Bu nedenle, Ülkemizdeki psikolojik çalışmaların tarihsel dizgesini saptamak kolay bir çaba değildir. Türkiye’deki psikoloji alanındaki çalışmalar, Cumhuriyet dönemi ile birlikte üniversite çatısı altında kurumsal olarak başlamakla birlikte, bu çabaların asıl kökenlerini ilk sistematik Batılılaşma temayüllerinin baş gösterdiği Tanzimat ve I. Meşrutiyet dönemlerinden aldığını bilmekteyiz. Batı’da psikoloji bilimince kişilik, irade, içgüdü, dikkat, şuur ve bilinç gibi dönemin popüler çalışma konuları, Türk-İslam düşünce geleneği içerisinde “İlm’ül Nefs” başlığı altında, İslam Felsefesinin bileşenlerinden biri olarak ele alınmaktadır. Bu anlamda, Osmanlı İmparatorluğundaki mevcut akademik kabul ve teamüller bakımından psikoloji alanı, felsefe ve teoloji ana kümesinin birer öğesi olarak değerlendirilmekteydi. Öte yandan, Cumhuriyet dönemiyle birlikte, Türk psikolojisi daha önceki dönemlere göre bağımsız bir bilim dalı olarak apayrı bir hüviyet kazanmıştır. Cumhuriyet döneminin pek çok kazanımıyla, Türk psikolojisi, sadece pratik birtakım sorunlara çözüm getirmeye çalışan yüzeysel Batı yönelimli bilgi transfer alanı olmaktan öte, daha yerel ve milli dinamikleri de dikkate alan bir bilim dalı haline gelmeye başlamıştır. Bu bağlamda, bu yazının amacı, Türk psikoloji tarihinde, Cumhuriyet dönemi ve öncesinin önemini ortaya koymak ve Cumhuriyet döneminin psikoloji bilimine sunduğu varoluşsal katkıları gözden geçirmektir.

Funder

Yok

Publisher

Afyon Kocatepe Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Subject

General Medicine

Reference26 articles.

1. Anschütz, G. (1916). İnsanların Ahval-i Ruhiyeleri Arasındaki Ferdi Farklar Hakkında Tetkikler. Darülfünun Edebiyat Fakültesi Mecmuası, 1(5), 475-480.

2. Arkonaç, S. A. (1995). İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü 80. Yıl, Türk Psikoloji Bülteni, 2, 91-95.

3. Atak, M. (2021). İslam’da psikoloji tarihi. İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 6(1), 71-93.

4. Batur, S. (2003). Türkiye’de psikoloji tarihi yazımı üzerine. Toplum ve Bilim, 98, 255-264.

5. Batur, S. (2006). Türkiye’de psikolojinin kurumsallaşmasında toplumsal ve politik belirleyenler. Toplum ve Bilim, 107, 1-9.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3