Jackknife ve Bootstrap Yöntemlerine İlişkin Bir Uygulama

Author:

Biçer ElifORCID,Mirtagioğlu Hamit1ORCID,Demir Canan2ORCID,Keskin Sıddık3ORCID,Demir Yıldırım4ORCID

Affiliation:

1. BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, İSTATİSTİK BÖLÜMÜ

2. VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, VAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU, SAĞLIK MEMURLUĞU BÖLÜMÜ

3. VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, TEMEL TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, BİYOİSTATİSTİK VE TIP BİLİŞİMİ ANABİLİM DALI

4. VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, EKONOMETRİ BÖLÜMÜ, İSTATİSTİK ANABİLİM DALI

Abstract

Örnekleme işlemi veya süreci, bilimsel araştırma yapmanın en önemli aşamalarından birisidir. Örnekleme, ana kütle içerisinden ana kütleyi daha iyi temsil edecek şekilde tesadüfi olarak daha küçük örnek birimi alma işlemine denir. Diğer bir ifadeyle, örnekleme yapmaktaki amaç, ana kütle hakkında tutarlı ve geçerli bir tahminde bulunmak için örnekleme hatasını minimuma indirgemektir. Farklı kategoriler altında yer alan birçok örnekleme yöntemi bulunmaktadır. Son yıllarda ilerleyen teknoloji ile birlikte, temel örnekleme yöntemlerinin bir takım dezavantajlarının olduğu gözlenmiştir. Bu temel örnekleme yöntemlerindeki dezavantajları nedeniyle yeniden örnekleme yöntemleri geliştirilmiştir. Yeniden örnekleme yöntemleri örnek verilerini tekrar tekrar işleme tabi tutarak istatistik bilgiler sunmaktadır. Hızla gelişen teknolojiyle birlikte bu yöntemler, 1990’larda bilgisayar tabanlı yöntemler olarak uygulamadaki yerini almış ve hem parametrik hem de parametrik olmayan dağılımlar için temel yöntemlerle sınırlı kalmayıp, daha büyük veri setleri kullanarak iadeli ve iadesiz işlemler yapılabilmiştir. Bu çalışmada, yeniden örnekleme yöntemlerinden jackknife ve bootstrap yöntemleriyle; ortalaması 10 olan ana kütleden, 100 ve 300 birimlik örnekten çekildiği varsayılan n (10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80) hacimli (bootstrap) örneklere ait ortalama ve güven aralığı değerleri incelenmiştir.

Publisher

Journal of Statistics and Applied Sciences

Reference33 articles.

1. [1] D. Topuz, “Regresyonda yeniden örnekleme yöntemlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi,” Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Estitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2002, Niğde.

2. [2] Y. A. Özdemir, S. T. Şahin Tekin ve A. Esin, “Çözümlü örneklerle örnekleme yöntemlerine giriş,” Seçkin Yayıncılık, 2015, Ankara.

3. [3] M. Yay, “Bootstrap ve jackknife yöntemlerinin otomotiv sanayi üzerine uygulanması,” Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2003, İstanbul.

4. [4] B. Çil, “İstatistik gözden geçirilmiş 2. baskı,” Detay Yayıncılık, 2000, Ankara.

5. [5] M. R. Chernick, “Bootstrap methods: a guide for practioners and researchers,” John Wiley and Sons Inc, 2008, New York.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3