Affiliation:
1. Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü
Abstract
Felsefi terminolojinin oluşum yollarını iki ana kaynağa bağlamak mümkündür: Birincisi, felsefi düşünceyi sevk eden lisanın gündelik olarak kullanılan kelimelerine daha rafine anlamlar yüklemektir. Böylece, gündelik dildeki bir kelime spesifik bir kavramsal anlam kazanarak felsefe terimi haline gelir. İkincisiyse, yeni kavramlar yaratmak ve onları adlandıran yeni terimler icat etmektir. Bu makalemizde, filozof John R. Searle’ün yarattığı ve kendi ana dilinde ʽdeontic power’ terimiyle ifade ettiği kavramı inceliyoruz. Searle “yükümlülük”, “vazife”, “yetkilendirme”, “salahiyet” ve “hak” kavramlarının hepsinin, ʽdeontik güçler’ terimiyle andığı kategoriye dâhil olduğunu açıklamaktadır. Searle ʽdeontik güçler’ terimini, hem (bir hakka sahip olduğumuzdaki) pozitif deontik güçleri hem de (bir yükümlülüğümüz olduğundaki) negatif deontik güçleri kapsayacak şekilde kullanır. O ayrıca “koşullu deontik güçler” ile “ayrık deontik güçler” arasında da bir ayrım ortaya koyar. Kendi özgün ontolojisinde, insan ürünü olan kurumsal olguları fiziksel olgulardan ayıran Searle, para, evlilik, yasama, miras bırakma, diploma, tapu senedi, çek, vb. kurumsal olguların dile bağımlı olgular olduğunu kanıtlar. Kurumsal olgular geniş anlamda dili, yani bir tür simgeleştirmeyi gerektirir. Searle’e göre deontik güçlerin taşıyıcısı olan şey simgeleştirmedir. Hayvanlar dilsel temsil araçlarına sahip olmadıklarından deontik güçleri tanıyamaz. Searle hakların çoğunun kurumlar içinde mevcut olduğunu açıklar: Örneğin, mülk sahiplerinin ve üniversite öğrencilerinin hakları, mülkiyet kanunu ve üniversite yönetmelikleri dairesinde mevcudiyet kazanır. Yükümlülüklerin, hakların, vazifelerin, vb. var olması için dilsel veya sembolik bir biçimde temsil edilmeleri gerekir. Searle böylece dilin, deontik güçlerin kurucu unsuru olduğunu savunmaktadır.
Reference24 articles.
1. Altınörs, Atakan. Söz Edimleri. İstanbul: Bilge Kültür-Sanat Yay., 2019.
2. Balzer, Wolfgang. “Searle on Social Institutions: A Critique,” Dialectica 56, sayı: 3 (2002): 195-211.
3. Bingöl, Sedat. “John R. Searle ve Pierre Bourdieu’de Dil, Toplum ve Güç İlişkisi.” Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, 2023.
4. Deleuze, Gilles and Félix Guattari. What Is Philosophy?. Çeviren: Hugh Tomlinson, Columbia: Columbia University Press., 1994.
5. Donzelot, Jules. Le concept d’ontologie sociale. mémoire de matrîse, sous la direction de Pierre Livet, soutenu à L’Université de Provence, 2004, Erişim 18 Eylül 2023.
https://www.memoireonline.com/07/06/195/m_concept-ontologie-sociale.html