Affiliation:
1. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, SİSTEMATİK FELSEFE VE MANTIK (DR)
Abstract
Sokratik diyalogların hangi felsefi yaklaşım ile kaleme alındığı Platon yorumcuları açısından problematiktir. Realist yorumlama biçimini benimseyen yorumcular için Sokratik diyaloglar ontolojik realist bir karakterdedir. Bu doğrultuda Sokratik diyalogların ana problemi, ileride Platon’un aşkın, metafiziksel idealarını önceleyecek bir biçimde içkin tümeller iken, Sokratik diyaloglardaki tanım arayışı da özcü bir tanım arayışıdır. Anti-realist yaklaşımı benimseyen yorumculara için ise aynı diyaloglar öbeği epistemolojik idealist bir karakterdedir ve bu yaklaşım tarzı ile kaleme alınmıştır. Bu nedenle, Sokratik diyalogların odak noktasında ontolojik bakımdan içkin tümeller ya da etik bağlamı içinde tümevarım yoluyla elde edilmeye çalışılan etik özler yoktur. Aksine Sokratik diyalogların asıl hedefi “Kendini Bil!” düsturu temelinde ruhun kendinde mahfuz tuttuğu evrensel, saf, apriori ve dedüktif etik bilgisini ya da bilimini ve saf pratik yasayı açığa çıkarmaktır. Bu karşıtlık ekseninde çalışma, öncelikle, realist yorum açısından Sokratik diyalogların temel tezlerinin neler olduğunu ortaya koymuş ardından anti-realist yorumun realist yoruma getirdiği eleştirileri ve bu doğrultuda ortaya koyduğu temel tezleri incelemiştir. Nihayetinde, her iki yaklaşım tarzının ana hatları ile karşılaştırılmasına ve değerlendirilmesine yer verilmiştir.
Reference47 articles.
1. Aristoteles. Metafizik. Çeviren: Ahmet Arslan. İstanbul: Sosyal Yayınları, 1996.
2. Arslan, Ahmet. İlkçağ Felsefe Tarihi Sofistlerden Platon’a Cilt:2. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2006.
3. Beiser, Frederick. Hermann Cohen An Intellectual Biography. Oxford: Oxford University Press, 2018.
4. Bluck, R. S. Plato’s Life and Thought with a translation of Seventh Letter. London: Routledge and Kegan Paul Ltd., 1949.
5. Bonazzi, Mauro. Antiochus and Platonism (The Philosophy of Antiochus, ed. D. Sedley). Cambridge: Cambridge University Press, 2012.