Affiliation:
1. Uşak Turhan Akçay Bilim ve Sanat Merkezi
Abstract
Somut olmayan kültürel miras öğelerinin yaşatılarak gelecek nesillere aktarılması bir milletin tarihi için önem taşımaktadır. Çalışmanın amacı Uşak iline ait sözlü halk anlatımlarının, oyunların, inanışların, adetlerin, gelenek göreneklerin derlenerek; yaşatılması, geliştirilmesi, yeni nesillere aktarılması ve posta sanatı (mail art) ile yaygınlaştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, çalışmada nitel araştırma tekniklerinden kültür analizi deseni tercih edilmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış, elde edilen bulgular ile betimsel analiz yapılmıştır. Posta Sanatı (Mail art): Posta servisi aracılığıyla küçük ölçekli çalışmalar göndermeye odaklanan popülist bir sanatsal harekettir. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Grubun Uşak iline ait somut olmayan kültürel miras öğeleri algılarını ölçmek için ön test uygulanmıştır. Çalışma grubunun, sözlü halk anlatımları ve halk biliminden edindiği bulguları kullanarak posta sanatı ile mektup zarfları tasarlaması planlanmıştır. Çalışma kapsamında Bayburt, Diyarbakır, Kırklareli, Düzce, Ankara, Kırıkkale, Iğdır, Kırıkkale, Şanlıurfa olmak üzere 9 ilden, 9 okuldaki birer öğretmenle iletişime geçilmiştir. Uşak Bilim ve Sanat Merkezinden 29 ortaokul öğrencisi ile çalışma kapsamındaki diğer illerden 29 ortaokul öğrencisi arasında mektup arkadaşlığı başlatılmıştır. Öğrenciler, isim ve soy isimlerini paylaşmadan kendi belirledikleri rumuzlarıyla mektuplaşmışlardır. Her mektuplaşmada gönüllü öğrenci, Uşak ilinden derlenen somut olmayan kültürel miras öğelerinden bir örnekle zarfını tasarlayarak karşı ildeki arkadaşlarına göndermiştir. Çalışma sonunda elde edilen bulgular ile ulaşılan tespitler sonuç bölümünde tartışılmıştır. Yapılan son test ile somut olmayan kültürel miras öğelerinin, mektup kültürünün tekrardan hatırlatarak yaşatılması yoluyla ülkemizin farklı bölgeleri arasında kültürel bağ kurulduğu ve yerel kültürlerin karşılıklı tanıtıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Antalya Il Milli Egitim Mudurlugu
Reference13 articles.
1. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2005). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya Kitabevi.
2. Avcı, M., Memişoğlu. (2016). Kültürel Miras Eğitimine İlişkin Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Görüşleri, İlköğretim Online, 15(1), 104-124.
3. Batu, M., Yanık, A., (2021.) Bir İletişim Türü Olarak Yazılı İletişim: Üniversite Öğrencilerinin Mektuplarına Yönelik Nitel Bir İnceleme, Selçuk İletişim, 14(2) 723-753.
4. Bolat, H. (2022). Çocuk ve Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) İlişkisi. Mertol, H.,
5. Yılmaz, O., Hadimli, H. ve Yasak, Ü. (Ed). Çocuk Mekan Coğrafya. Ankara: Vizetek Yayıncılık.