Abstract
Amaç: Pediatrik nöbet, altındaki birçok farklı nedene bağlı oluşan ve ailelerde korku ile endişeye yol açan bir durumdur. Çalışmamızda hastanemize başvuran pediatrik nöbet olgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Mayıs 2018 ile Mayıs 2020 tarihleri arasında hastanemiz çocuk aciline nöbet ile başvuran 0-18 yaş arası hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastalar yaş, cinsiyet, nöbet tipleri, ailesel genetik yatkınlık, tetkik, tedavi ve takip açısından değerlendirildi. Nöbetler International League Against Epilepsy (ILAE) 2017 sınıflamasına göre fokal ve jenaralize olarak 2 gruba ayrıldı. Hastaların kranial manyetik rezonans görüntüleme ve elektroensefalografi kayıtları ile uygulanan tedavi yöntemleri değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 118 hastanın 70 ‘i (%59) kız, 48’ i (%41) erkekti. Yaş ortalaması 60 (3-192) ay idi. Aile öyküsü 18 (% 15) olguda mevcuttu. Nöbetlerin 8’ i (% 7) parsiyel, 110’ u (% 93) jenaralize nöbetti. Febril nöbet olarak değerlendirilen 36 hastanın 5’ inde 24 saat içerisinde nöbet tekrarı görüldüğü için komplike febril nöbet olarak değerlendirilip ilaç tedavisi başlandı. Diğer 31 hasta basit febril nöbet olarak değerlendirildi. Nöbet etiyolojisinde hiçbir olguda biyokimyasal anormallik yoktu. Kranial manyetik rezonans görüntülemede 2 hastada polimikrogri, 2 hastada hidrosefali, 1 hastada beyin tümörü ve 1 hastada da arteriovenoz malformasyon saptandı.
Sonuç: Nöbet ile başvuran olgularda altta yatan nedenler tespit edilerek tedavileri düzenlenmelidir. Tekrarlayan nöbetleri olan olguların da yakın takibe alınması gerekmektedir.