Yeni Kamu Yönetimi Ve Yönetişim Ekseninde Yerelleşme Ve Değişen Kamu Hizmeti Anlayışı

Author:

ÖZER Mehmet Akif1,ERDEM Emrah2

Affiliation:

1. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

2. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Tüm dünyada özellikle 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren görülen krizlerden yönetimlerin sorumlu tutulması, alternatif kamu yönetimi modelleri aranmasına yol açmıştır. Özellikle 1970’lerde görülen petrol krizleri ve bunların neden olduğu ekonomik sorunlar ve bütçe açıkları, tüm bunlardan 2. Dünya Savaşı’ndan itibaren yükselişe geçen sosyal devlet ve refah devleti gibi uygulamaların sorumlu tutulması bu süreci daha da tetiklemiştir. Bu dönemde ayrıca vatandaşın kamu yönetiminden talep ve beklentilerinin yükselmesi ve kamu bürokrasisinin bunları karşılamada yetersiz kalması; kamu hizmetinin kalite, hız, etkinlik ve ihtiyacı karşılaması konusunda şikayetlerin artması ve yeni sağ ideolojinin yükselişe geçmesi, kamu yönetimi alanında bir paradigma değişimine yol açmıştır. Böylelikle Yeni Kamu Yönetimi (YKY) anlayışı bu dönemde özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bir numaralı gündemi haline gelmiştir. Bu yeni anlayış özel sektörden başarılı uygulamaların kamu sektörüne uyarlanması hedefiyle başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede hâkim yönetim paradigması haline dönüşmüştür. Son yıllarda bu anlayışın yönetişim uygulamalarının da desteğiyle yerelleşmeye vurgu yapması ve hantal kamu bürokrasisini yeni kamu hizmeti anlayışıyla bertaraf etmeye çalışmasıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam etmektedir. Bu çalışmada söz konusu kapsamda YKY anlayışının yönetişim desteğiyle yerelleşmeye ve kamu hizmeti anlayışındaki değişime nasıl etkide bulunacağı değerlendirilecektir.

Publisher

Aksaray University

Reference65 articles.

1. Aksoy, Ş. (2012). Yeni sağ ve devletin değişimi, Türkiye’de Kamu Yönetimi, Ed. Aykaç B. Vd., Ankara: Yargı Yayınevi, 580-594.

2. Aktalay, A. (2010). Yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde merkezden yönetim ve yerinden yönetim arasındaki denetim ilişkisi, Doktora Tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı.

3. Al, H. (2002). Bilgi toplumu ve kamu yönetiminde paradigma değişimi, Ankara: Bilimadamı Yayınları.

4. Arıkboğa, E. (2007). Türk Yerel Yönetim Sisteminde Reform ve Yeni Kamu Yönetimi, Kamu Yönetimi Yazıları, Eryılmaz B., Eken M., Şen M. L. (Der.), Ankara: Nobel Yayınları, 42–70.

5. Aykaç, B. (2012). Türkiye’de kamu yönetimi eğitiminin gelişimi, Türkiye’de kamu yönetimi, Ed. Burhan Aykaç vd., Ankara: Yargı Yayınevi, 51-62.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3